Princess torta

Győr+
2019.03.08. 17:57

Pont, mint egy korona, olyan ez a csokoládétorta nő nap hetére, amit akár hétvégén is elkészíthetünk. Csokiimádóknak ajánlott, akik nem bánják a karamellt és a banánt sem a rétegek között.

Darvasi László

„Lassan megértettem, hogy egy nő legnagyobb kincse az, hogy iszonyatosan, hogy halálosan lehet szeretni. Némelyik jól varr, mondjuk. Stoppol, mint egy ruhatündér. Süteményművész. Szül, mint aki tanulta, hogyan kell szépen csinálni. Kegyetlenkedik, intrikál, békétlen, önző, egy dög, lenéz, kihasznál, igen, sok mindent tud a nő, de mégis az a legbecsesebb tulajdonsága, hogy szeretni lehet.”

Bevásárló lista (18 cm-es tortaformához)

Csokoládés piskóta:

3 db tojás

2 ek liszt

1 csipet sütőpor

1 ek holland kakaópor

2 ek cukor

2 kk porcukor

csipet só

Végén: 2 ek lekvár a lekenéshez

Karamellkrém:

100 g cukor

2 dkg vaj

50 ml tejszín

banánkrém

2 db banán

1 kk porcukor

50 ml habtejszín

Csokicseppek:

100 g étcsokoládé (54-56% kakaótartalom)

50 ml habtejszín

20 g vaj

nagy csipet só

1 ek rum

2 cs vaníliás cukor

Torta tetejére: 100 g friss málna

Eszközök: tortaforma, sütőpapír, kisebb lábas, habverő, habzsák

Elkészítés:

1. A piskótát készítem első lépésként: a tojásokat kettéválasztom. A sárgáját felverem a cukorral, liszttel, csipet sütőporral, kakaóval. A fehérjét felverem egy csipet sóval és a 2 kk porcukorral. Óvatosan összekeverem őket és 100 fokos, előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tortaformába sütöm 10 percig. Majd 180 fokon még 25 percig, rácsra téve kihűtöm.

2. A csokoládékrémhez egy lábasban vizet forralok, hiszen vízgőz felett készül majd. Éppen ezért erre a fazékra illeszthető tálban, de még a pulton, összekeverem az összes hozzávalóját. Felteszem a gyöngyöző, de nem zubogó fazék vízre és habverővel addig kevergetem, amíg majdnem elolvadt minden csoki benne. Ezután leveszem, és a pulton keverem teljesen simára – így nem ég meg a csokikrém. Egy habzsákba töltöm, aminek a végét még nem vágom ki (vagy egy erős nejlon is megteszi), majd a hűtőben teljesen hidegre hűtöm. Amennyiben nagyon megkeményedne, 5 másodperc a mikróban és nyomható.

3. A karamellhez egy serpenyőbe öntöm a cukrot, közepes lángon hagyom, hogy olvadjon, amikor már a 2/3-a olvadt, kezdem el kevergetni teljesen simára. Ekkor hozzáadom a vajat, elkeverem, majd a tejszínt és 2 percig még forralom. Kicsit füstölős jelenet, de ez így van rendben. Kihűtöm ezt is.

4. A banánkrémhez a tejszínt csupán a habverőmmel, egy kis tálikóban keménnyé verem 1 kk porcukorral. A banánt villával egy deszkán pépesre töröm és hozzákeverem.

5. A torta összeállítása: A piskótát kettévágom, megkenem mindkettő tetejét lekvárral és egymás mellé helyezem őket. Mindkét lapot ugyan úgy feldíszítem és megtöltöm, a tetejét picit díszesebben, erre kerül majd a málna. Először beborítom a banánkrémmel, majd a csokicseppeket nyomom a peremére, erre jön a málna és rá a karamellkrém. Valójában tetszés szerint is bátran díszítheted. Legyen benne szabályos és rusztikus rész, akkor szép igazán. Egymásra helyezem őket és min. 6 órán át hűtött helyen tartom.

Tipp:

Ebben az időben érdemes készíteni ezt a süteményt, mert a krémek gyorsan kihűlnek az esti 4-5 fokban. Azért is este készítem, hogy másnapig pihenjen és érjen össze a torta minden íze és részecskéje.

Szép és finomságokban gazdag nőnapot kívánok minden hölgytársamnak!


Szarka Zsófi