Portugál rovat – Garnéla tál
Amikor a Duoro folyó partján, Portóban feltálalják ezeket a finomságokat, a lehető legnagyobb természetességgel, akkor érezhető leginkább, hogy mennyire egyszerűen és gyorsan lehet eszméletlen jót főzni, csupán egy jó alapanyag szükséges hozzá.
A tengeri gyümölcsöket igyekszem megbarátkoztatni az olvasóimmal, még ha sok-sok cikk után is felháborodást kelt, de amennyiben csak 2 ember próbálja ki ezáltal, már nem volt hiába. Hatalmas rák rajongó vagyok, de ez volt az a recept, és talán eddigi egyszeri alkalom, hogy egy idegen helyre, gasztro – túrán, mindkét este ugyanazt eszem, mert nem bírok betelni vele. Nem is felejtem el egy ideig, a pincérek közvetlenségéből adódóan pedig a recept is bekerült a táramba, hiszen sajnos ugyan olyan tökéletes kizárólag akkor lesz, ha ott fogyasztjuk, ebben a környezetben, friss rákokkal, de azért kárpótol ez a recept addig!
Bevásárló lista
Garnéla menü 2 személyre:
30 dkg garnéla(hámozatlan)
3 ek olíva olaj
1 kk vaj
1 kiskanálnyi friss gyömbér(reszelt)
1dl fehérbor
2 ek méz
1 csokor petrezselyem
5 gerezd fokhagyma(zúzott)
1 kk só
Elkészítés
1- A fehérboron kívül mindent egy teflon serpenyőbe teszünk, 3 percig kevergetve pirítjuk, a fokhagyma nem barnulhat meg!
2- Hozzáadjuk a bort és miután felforrt hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett, törölgetett rákokat, közepes lángon lefedve 2.5-3 percig főzzük.
3- Héjában sült egész krumplival tálaljuk, amire sót, reszelt fokhagymát és pici vajat teszünk!
Tipp: Amennyiben lehet, ne előfőzött, azaz narancssárga színű rákokat vegyünk, hanem fagyasztott, szürke színűeket. Ezeket langyos vízbe téve, felolvad gyorsan és szárazra törölve már használhatjuk is! Továbbá, tárolhatjuk a fagyasztóban úgyis, hogy időnként csak 3-4 db-t veszünk ki magunknak, pl. egy rizottóhoz.
#SzarkaZsófi
Kövesd Zsófit a Facebookon is!