Pompás karácsony
Nagy Eszter Creative Chef elegáns ünnepi étkeket hozott olvasóinknak, s akár egy-egy receptet is beilleszthetünk a karácsonyi menübe.
Az adás premierjét pénteken, 20:30-kor láthatják, amit később a www.tv.gyorplusz.hu weboldalon is visszanézhetnek.
Libamáj brulée gránátalmával
5 db tojássárgája
5 dl habtejszín
0,5 dl tokaji aszú
só, bors
25-30 dkg libamáj
barna cukor tálaláshoz
1 db gránátalma
A tojássárgájákat a habtejszínnel és a borral alaposan összekeverjük és gőz fölött krémmé főzzük.
A libamájat szitán átpasszírozzuk, majd a májat is a tojásos krémhez adjuk, sózzuk, borsozzuk és a krémet hőálló edénykékbe töltjük.
Minden tálkát egy tepsire helyezünk és a tepsibe vizet engedünk úgy, hogy az körülbelül a tálkák feléig érjen.
A tepsit mintegy 1,5 órára 140 fokos sütőbe tesszük.
A kész bruléeket hidegen, a barna cukorral karamellizálva, gránátalma magokkal a tetején tálaljuk, és pirított kalácsot adunk mellé.
“Wellinton pite” (Bélszín után szabadon)
1 csomag leveles tészta (400 g)
500 g darált (szürkemarha) felsál
500 g csiperke gomba
2 gerezd fokhagyma
1 db lilahagyma
1 cs. metélőhagyma
15 dkg sonka
só, bors
A leveles tésztát kinyújtjuk, majd két egyforma (a pite formával megegyező nagyságú) kört vágunk belőle.
A lilahagymát, zúzott fokhagymát és a gombát aprítjuk, lepirítjuk és péppé főzzük, majd az egyik formába bélelt tésztára kenjük. A darálthúst sóval és borssal, aprított metélőhagymával összedolgozzuk és óvatosan a pépre nyomkodjuk.
A sonkaszeleteket a darálthúsra rakjuk, majd a másik tésztát a húsra helyezzük és villával megszurkáljuk. 180 fokos sütőben készre sütjük.
Karácsonyi ischler
200 g liszt
120 g kockákra vágott hideg vaj
70 g darált dió
60 g porcukor
csipet só
1 db tojás
narancslekvár
fahéj
200 g étcsokoládé
A lisztből, vajból, cukorból, dióból és a tojásból linzertésztát gyúrunk és körülbelül fél centiméter vastag korongokat szaggatunk belőle.
180 fokos sütőben 7-8 percig sütjük őket.
Amikor kihűltek, akkor fahéjjal kikevert narancslekvárral összeragasztjuk, majd olvasztott csokoládéval mindegyiket bevonjuk.