Győr+
2011.10.05. 17:30

Polgármesteri találkozó Sashegyen

A nagytérségi hulladékgazdálkodási rendszert bemutató szakmai találkozót szervezett a Sashegyi Hulladékkezelő Központban a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt., valamint a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás. A rendezvény célja az volt, hogy a társuláshoz tartozó 112 település polgármesterei, jegyzői, önkormányzati tisztségviselői számára áttekintést nyújtson a hulladékgazdálkodási rendszer egészének működéséről, a résztvevők közvetlenül is tapasztalatot szerezzenek a hulladékkezelő központ tevékenységről. A rendezvény apropóján kapott nyilvánosságot a hír: a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás nyerte el idén az Arany Hangya Díjat.

A sashegyi hulladékkezelő központ történetében most először látta vendégül egyszerre ilyen nagy számban tulajdonosait. A társulás 112 településének többsége képviseltette megát a találkozón, a megjelenteket a társulás gesztor önkormányzata nevében Győr polgármestere köszöntötte.

Borkai Zsolt hangsúlyozta: a társulás csak a települések együttműködésével lehet sikeres, a tagoknak pedig aktív részvételükkel biztosítaniuk kell a társulás irányító szervezeteinek működését. Az utóbbi időszak egyik vitás kérdésére utalva emlékeztette kollégáit a győri közgyűlés legutóbbi döntésére, miszerint a hulladékgazdálkodási társulás megvalósításához szükséges önrész különbözetének megfizetését vállalni nem tudó önkormányzatok, illetőleg annak megfizetését más tagönkormányzatnak felajánlani kívánó helyhatóságok részét Győr önkormányzata átveszi a hozzá tartozó támogatási részaránnyal növelten.

A polgármester bejelentette azt is: a Győri Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás a regionális kategóriában elnyerte 2011-ben az Arany Hangya Díjat, amely a hulladékgazdálkodás területén kiemelkedő tevékenységet folytató települési önkormányzatok, önkormányzati társulások és diákok rangos kitüntetése.

A szakmai találkozó vendégeit üdvözölte Hegyi Zoltán, a nagytérségi társulási tanács elnöke, majd Sági Géza, a hulladékgazdálkodási rendszert működtető GYŐR-SZOL Zrt. elnök-vezérigazgatója ismertette az eddigi tapasztalatokat és a jövő feladatait. A társaság vezetője elmondta: a közszolgáltatás kisebb zökkenőkkel, de jól működik, ugyanakkor a rendszer folyamatos fejlesztése szükséges. Az önkormányzatok önrészének kifizetéséről eredményes tárgyalásokat folytatott a GYŐR-SZOL az elmúlt időszakban. Ennek eredményeképpen 70 megállapodás már megszületett, és közel 140 millió forint tőke valamint majd 13 millió forint kamat befizetése realizálódott .

A találkozón szó esett a Nyugat-magyarországi Egyetem hulladékgazdálkodási rendszert érintő felméréséről, amelyhez kérdőíveken szolgáltattak adatokat a települések. A lakosság számának arányában a legtöbb kérdőívet beküldött települések egy-egy szelektív sziget építését nyerték. A vetélkedésben holtversenyben harmadik lett Vaszar és Bakonygyirót, második Kemeneshőgyész. Kiemelkedő eredménnyel, 76 százalékos küldési aránnyal Nagyszentjános szerezte meg az első helyet.

A jelenlévőknek átfogó ismertetést tartott a hulladékgazdálkodási rendszer működéséről Kövecses Péter, GYŐR-SZOL Zrt. városgazdálkodási igazgatója, majd az eseményét záró bejáráson személyes benyomásokat is szerezhettek a települések képviselői a Sashegyen folyó munkáról.