Hirdetés
Győr+
2013.04.21. 08:00

Plusz egy szendvics Győrben a Chili’s-től

Terjed az emberség, egyelőre úgy tűnik, megállíthatatlanul. Rengetegen csatlakoztak a kezdeményezéshez, miszerint nem csak magunknak vehetünk, de rászorulóknak is hagyhatunk egy kávét, süteményt, szendvicset vagy színházjegyet. Felfüggesztve. Megyénkben egyelőre Győrben van az egyetlen olyan hely, ahol így adhatunk.

Hirdetés

Húsvétkor indult útjára hazánkban, és már több mint 12 ezer Facebook-rajongója és csaknem 160 csatlakozója van a Suspended Coffee, azaz Felfüggesztett kávé elnevezésű kezdeményezésnek, mely a Facebook oldalon írtak szerint Nápolyból indult, majd terjedt el a világ számos országában. Általában kávét, szendvicset lehet előre fizetni, de Magyarországon már színház, fodrászat, gyógyszertár is beállt a jó szándékúak sorába, ám lehet venni többek között felfüggesztett kutyaeledelt és vetőmagot is.

 

Hirdetés

„Most megnyilvánult, mennyire kreatív a magyar és adni is szeret” – mondják a Győrben csatlakozott Chili’s Burger tulajdonosai, akik azonnal felvették a kapcsolatot a mozgalom magyar önkénteseivel, amint hallottak a lehetőségről. „Mindenki kerülhet olyan helyzetbe, hogy rászorul, lehet, hogy egy éve még jól menő vállalkozó volt, ma meg nem tud főtt ételt enni. Várunk hajléktalanokat is, tényleg bárkit szívesen látunk!”

 

Az első felajánlások már megvannak, a múlt héten egy japánokból és magyarokból álló csoport tért be a hamburgerezőbe. „Csak azért jöttek hozzánk, mert utánanéztek, hogy Győrben nálunk van ilyen adományozási lehetőség. Annyira örültünk, amikor kértek hamburgert felfüggesztve is” – mesélte Nagy Ágnes és Czentye Zoltán, és hozzátették, alig várják, hogy valaki el is fogadja a felajánlásokat, hiszen ebben az esetben talán adni könnyebb, mint kapni.

 

Egyébként az egyetlen megyénkbeli csatlakozók mindent hátrahagyva költöztek Győrbe, hogy itt valósítsák meg az álmukat. „Dupla szaltót ugrottunk: nem vagyunk szakmabeliek, egy betegség miatt ragadtam otthon, így kezdtem el főzni. Akkor jött az ötlet: de jó lenne egy igazi, házi hamburgert enni!

 

Fél év alatt kísérleteztünk ki a legjobbat. Mikor Győrbe látogattunk és kávéztunk a Széchenyi téren, eldőlt, itt valósítjuk meg az elképzeléseinket. Beleszerettünk a városba. Eladtuk a pesti lakásunkat, 9 hónapja megnyitottuk a győri boltunkat” – meséli mosolyogva Ágnes. A pár reméli, hamarosan ellepik a győri kirakatokat a „gőzölgő kávéscsészék”.

 

„Ez a rendszer a bizalomra épül. A programot a közösség ereje, az internet nyilvánossága emelte fel. Ugyanez a nyilvánosság porba tud sújtani, ha csalást észlel. Ezt pedig nem érdemes kockáztatni néhány felajánlott kávé áráért” – reagáltak a szervezők a felvetésekre, miszerint a rendszer kijátszható, a kereskedők visszaélhetnek a felajánlásokkal. A közösségi oldalon számos történet bizonyítja, tényleg működik a felfüggesztés: „Mesélte az egyik óvó néni, hogy a gyerekek egymás között megbeszélik, ki milyen fagyit evett tegnap. Egy kisfiú erre csak annyit tudott mondani: az anyukája neki is megígérte, majd a szülinapján fagyiznak. Eldöntöttem, hogy a felajánlott gombócokat fagyijegy formájában az óvodában dolgozók segítségével kiosztjuk a gyerekek között, akik nem fagyizhatnak, mint a többiek!” – írta egy celldömölki fagyizó tulajdonosa.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor

likeold
a fb oldalunkat