Tudom, nehéz tisztességes pizzát készíteni otthon, házilag, de én folyamatosan próbálkozom. A jó hír, hogy egy olyan receptet hoztam nektek, amire garantáltan lecseréled a régit.
Találtam egy jófajta pizza lisztet és egy technikát, amit tovább fejlesztettem és lám, egészen autentikus ízek kerültek a konyhámba, ami az olasz pizzát illeti. A liszt az elsődleges dolog, amit meg kell találnunk hozzá, és kizárólag olyan fajtát, amin jelzik is, hogy „pizza liszt”. Én ezt a Metro áruházban találtam, mi több, két fajtát is, és az olasz termékkel voltam leginkább elégedett.
Minimális élesztő, extra szűz olívaolaj, kevés só és víz, amivel összegyúrjuk és majdnem egy napig kelesztjük. Nagy odafigyelést nem igényel, csupán mindig előző nap kell bedagasztanunk, mint ahogy szükségünk van rá. A paradicsomszósz legyen picit darabos vagy olaszos, üveges. A mozzarella jó zsíros és némi zöld elengedhetetlen: bazsalikom vagy rukkola. A lényeg azonban a tészta, amit ha fokhagymás olívaolajjal kenegetsz csupán meg, akkor is mosolyra húzódjon majd a szád! Amennyiben vacsorára készül, ne felejtsd a könnyű, száraz bort mellé!
Bevásárló lista (2 db 32 cm-es pizzához):
500 g pizza liszt
200 ml langyos víz
csipet szárított élesztő
1-1,5 ek extra szűz olívaolaj
1 kk tengeri só
Feltét
200 ml fűszeres paradicsompüré (hígabb vagy darabolt paradicsomkonzerv)
1 gerezd fokhagyma
100 g bacon vagy szalámi
2×100 g mozzarella (zsíros)
rukkola, friss bazsalikom levél
Elkészítés
1. A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrom, az élesztőt elkeverve a vízben, de a sót nem! Kidagasztom kb. 10 percig. Ajánlatos kézzel, de dagasztógépben is tökéletes lesz. Aznap este 9-kor dagasztom be, majd másnap reggel 10 körül újra átdagasztom, ekkor már szobahőmérsékleten pihentetem újra. Délután 4-5 órakor kezdem el a sütést.
2. A tésztát két vagy három felé osztom és sok liszt közepette, két kézzel kerek formára nyújtom. Levegőben is, mint egy kormányt tekernénk, úgy nyújthatom, hiszen ez az a tészta, ami nem szakad el és a videókban látott és működő módszerrel is nyújthatom.
3. Fontos, hogy egyforma vastagságú legyen minden oldalon és nyújtófára nincs szükség.
4. A sütőt, nem légkeveréses módban, hanem alul-felül sütésen 250 fokra melegítem és a pizza tésztát 8 percig elősütöm, olyan habosra és színűre, ahogy a képen látható.
5. Ezután kiveszem és a paradicsompürével megkenem, sajttal megszórom, majd a többi feltéttel is. Újabb 12 percre visszateszem és ropogósra sütöm.
6. A sütőből, ha kivettem, meglocsolom még 1 ek olívaolajjal, rászórom a friss zöldet és esetleg egy kis friss sajtot. Bármilyen alkalomra, sör- vagy borkorcsolyának is kiváló ez a tészta, hiszen kis sóval, olajjal kenegetve isteni ropogós, belül pedig puha marad.
Szarka Zsófi