Pirítva egészen más ízt kapnak az alapanyagok, így most ez a kulcsa a receptnek. A sok zöldség aprítást is igényel, de közben kikapcsolhatjuk az agyunkat is.
Van valami varázslatos a három kilós káposzta szeletelésében, főként, ha az julienne-re van szeletelve. Csak az ujjunk hegyére kell ügyelni és a következő hetet átgondolva, máris felszeleteltünk egy hatalmas tál színes zöldséget. Nem is véletlenül mondom, hogy színes, hiszen az ázsiai konyha alappillére a „szép étel”. Legalább 4-5 fajta színnek kell lennie egy tányér ételben: piros, sárga, zöld, barna és fehér. Belegondolva, ez nem is olyan nagy elvárás, de nagyon sokat számít a jóleső érzésben. Ázsiában imádják a rizst, olyannyira, hogy egy kínai ember egy év alatt 85 kg rizst eszik meg, míg egy magyar 4,5 kg-t. A tészta is egészségesebb a rizsből, jobban beszívja az ázsiai szószokat és szerintem selymesebb is az íze. Bármilyen zöldséggel variálhatjuk, csak arra ügyeljünk, hogy vékony csíkokra szeleteljük és pirítsuk a zöldségeket. A kínai konyha alapművelete ugyanis a pirítás, ami által kívül sült ízt kap, belül azonban minden megőrzi a benne lévő vitamint, azaz nem fő ki belőlük.
Pirított üvegtészta csirkével, sok zöldséggel
Hozzávalók 4 főre
10 dkg üvegtészta
30 dkg csirkemellfilé
2 szál újhagyma
1 szál sárgarépa
1 kiskanál gyömbér
1 db lime
11 dkg lilakáposzta
1 üveg szójaszósz
4 gerezd fokhagyma
2 kk méz
1 dl olaj
1 csomag szezámmag
1 csomag lenmag
Elkészítés:
1. A tésztát leforrázom, félreteszem 5 percre duzzadni. A zöldségeket vékony csíkokra vágom és 3-4 percig, magas lángon egy wokban/serpenyőben az olajon pirítom.
2. A zöldségeket kiszedem egy tányérra, a maradék olajon megpirítom a kockázott csirkemellet, rácsorgatom a mézet, hagyom kicsit pirulni. Fűszerezem az aprított fokhagymával, curry porral, szórok a szezámmagból és a lenmagból egy teáskanálnyit hozzá.
3. Visszaöntöm a húsra a zöldségeket, a kifőzött tésztát, 2 percig pirítom és tálalok. A tányéron pár csepp lime-mal, szójaszósszal és chilivel ízesítem.
#SzarkaZsófi