Hirdetés
Győr+
2012.05.21. 19:29

Pataki lesz a soproni színigazgató

Portálunk úgy tudja: napokon belül bejelentik, ki kap megbízást a soproni Petőfi Színház vezetésére. És a nyertes azonnal évadot is hirdet.

Hirdetés

Úgy tudjuk: a háromszereplős középdöntő után a napokban eldőlt, Pataki András, a Forrás Színház vezetője, a helyi – szintén Petőfiről elnevezett – színház stratégiai tanácsadója lehet a soproni teátrum igazgatója. Az új vezető így már a napokban kihirdetheti, milyen darabok is kerülnek színre a megyei jogú város teátrumában.

Hirdetés

Azaz sikerült időben átvágni a gordiuszi csomót. Amikor ugyanis – egyhónapos felmondási idejét kitöltve – távozott Darvasi Ilona a játszóhely éléről, eredetileg azt tervezte a fenntartó, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft., hogy csak később töltik be a posztot. Előbb megvárták volna, amíg az önkormányzati cég élére (augusztus végével) új ügyvezető lép, s az ő feladatává tették volna a személyi döntés meghozatalát.

Ezt aztán gyorsan elvetették: hetekkel később már azt a változatot közölte a városháza, hogy minél előbb be kívánják tölteni a posztot, hogy legyen ideje az új igazgatónak a gördülékeny évadnyitás megszervezésére. Közben az is kiderült, hogy nem (csupán) Huszti Péter menesztése állhatott Darvasi Ilona távozásának hátterében.

Nyerges Ferenc a soproni közgyűlés április végi ülésén – egy képviselői kérdésre válaszolva – ugyanis arról beszélt: biztosan nem tudja, csak sejti, miért mondott le a Soproni Petőfi Színház igazgatói posztjáról Darvasi Ilona, de szerinte Huszti Péter menesztésének ügye csak kifogás volt.

Szavai alapján hosszabb ideje nem egyeztek a színházvezetés és a játszóhelyet fenntartó Pro Kultúra Sopron Kft. vezetésének elképzelései arról, pontosan mi is játszódjék a világot jelentő deszkákon. Nyerges arról beszélt most: már tavaly tavasszal jelezte, hogy nem tartja járható útnak a „befogadó színházét”, vagyis hogy ne saját társulat és darabok, hanem átvett műsortár jellemezze a teátrumot. Most úgy idézte fel: azt közölte, „nem jó úton járunk”, és változtatni kellene a befogadó színházi koncepción.

Azzal kapcsolatban, hogy a március közepén, egy hónapos felmentési idővel lemondott Darvasi Ilona Huszti Péter szerződésének meg nem hosszabbítását jelölte meg távozása okaként, a kultúrcég ügyvezetője azt jelezte: nem lehetett újdonság a dolog a színigazgató számára. Ő már az ősszel jelezte, hogy nem látja indokoltnak Huszti 2007 óta tartó, 2011 végéig tartó mandátumának meghosszabbítását. (Darvasi Ilona anno azzal magyarázta lelépését: “én Huszti Péterrel jöttem Sopronba, és ha itt nincs szükség egy ilyen művészre és szakemberre, akkor nekem sincs itt dolgom”.)

Pál Gergő

likeold
a fb oldalunkat