Amennyiben egy felmérés készülne Európa legegyszerűbb és népszerűbb két hozzávalós ételeiből, akkor ez a fogás közéjük tartozna!
Vannak alapkellékek a kamrámban, amik jolly jokernek is nevezhetők. Éppen ilyen egy nagy adag parmezán, mert minden erőfeszítés nélkül népszerű ételeket készítek belőle. Sajtos pirítóst, paradicsomos tésztát, sajtcsipszet vagy sült zöldséget. Ezek az ételek 2-3 hozzávalót igényelnek, amiből az egyik a parmezán. Sós, édes, ízes – azaz mint egy természetes ízfokozó, elvégez helyettünk mindent, és soha nem okoz csalódást a végén. Állj! Van egy kivétel: a sütőtökrémleves, ebben nekem egyáltalán nem ízlett a parmezán érett íze.
A cukkini és bármilyen zöldség a serpenyőben, sütőben sütve parmezánnal költséghatékony, bármikor fogyasztható, egészséges és mindenki szereti. Az, hogy mit halmozunk még a tányérra mellé, csupán rajtunk áll. Én egy mostanság divatos, süthető mozzarellát készítettem kevés olívaolajon, mézen, rizst főztem a szokásos egy fokhagymagerezddel és friss paradicsommal tálaltam. Egészen könnyű ebéd volt, ezért a férfiaknak dupla adag vagy némi sült sonka kiegészítés szükséges a tányérra.
Bevásárlólista (1 főre 1 db cukkinit számoljunk):
1 db cukkini
50 g parmezán
1 ek olívaolaj
Köretek:
grill mozzarella
1 ek olívaolaj
1 kk méz
csipet bors, chili
Rizshez:
150 g rizs
300 ml víz
1 gerezd fokhagyma
fél kk só
Elkészítés:
1. A cukkinit félbevágom, hasábburgonya formára felszeletelem. Egy nagy teflonserpenyőt tűzforróra hevítek, ekkor teszem bele az olajat, majd rádobom a cukkinihasábokat. 2-3 percre lefedem, hogy még roppanós maradjon, majd pirítom még egy percig fedő nélkül és csak az utolsó pillanatban hintem meg a reszelt parmezánnal. A sajttal 10 másodperc alatt elkészül, mert rásül. Azonnal tányérra öntöm és tálalok.
2. A sajtot hűtőben tartom az utolsó pillanatig és szintén forró serpenyőben oldalanként 2-2 percig sütöm, azonnal tálalom.
3. A rizshez mindent egy teflonfazékba teszek, kis lángon lefedve 25 perc alatt puhára főzöm.
#SzarkaZsófi