Hirdetés
Győr+
2013.06.15. 06:40

Páratlan páros a védelemben

A Győri ETO FC bajnokságot nyert csapatában menet közben csiszolódott össze a Lipták Zoltán és Takács Ákos alkotta védőpáros. A részben kényszer szülte megoldás olyan jól működött, hogy a duó megbonthatatlannak bizonyult egészen a szezon végéig.

Hirdetés

Alaposan átalakult a Győri ETO FC védelme a harminc év után újra bajnoki címmel véget ért szezonban. A korábban biztos pontnak számító páros, Vladimir Djordjevic és Lazar Stanisic sérülés miatt nem tudott pályára lépni, így Pintér Attilának új megoldást kellett találnia a védelem közepén. A nyáron igazolt Lipták Zoltán mellé a korábban jobbhátvédként szereplő Takács Ákost vezényelte középre a győriek mestere, a sokak számára meglepőnek bizonyuló húzás pedig remekül bevált. A két hátvéd kitűnően megértette egymást és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a bajnokság során. A páros az OTP Bank Liga ötödik fordulójában játszott először együtt, ezt követően pedig gyakorlatilag megbonthatatlannak bizonyult.

 

Hirdetés

A két válogatott hátvédben közös pont, hogy mindketten második bajnoki címüket nyerték pályafutásuk során, Takács a Ferencvárossal ért a csúcsra még 2004-ben, Lipták Zoltán pedig a Videoton tagjaként 2011-ben ünnepelhetett elsőséget.

 

„A két aranyérem sokban különbözik egymástól, igazából nem is lehet összehasonlítani őket” – mondta lapunknak Takács Ákos. „A Fradiban szerzett bajnoki címhez nem sokkal tudtam hozzájárulni, fiatal játékosként egy félidőt játszhattam csak a felnőttek között. Idén viszont én is kivettem a részem a sikerből, nem epizódszerepet kaptam, ami nagyon boldoggá tesz. Fantasztikus érzés volt megnyerni a bajnokságot, főleg annak fényében, hogy a klub és a város is harminc évet várt erre az aranyéremre. Ami közös a két bajnoki címben, az Pintér Attila, hiszen annak idején a Fradinál is ő volt a vezetőedző. Pontosan tudtam, mit vár el a csapattól és tőlem is, így ez a része könnyebb volt az évnek, de maga a munka, amit elvégeztünk, az bizony nagyon nehéz.”

 

Sokakat váratlanul ért, hogy a korábban Győrött kizárólag jobbhátvédként bevetett Takács Ákos milyen otthonosan mozgott a védelem közepén. Nem volt ismeretlen számára ez a szerepkör, hiszen korosztályos csapataiban rendre középhátvédet játszott.

 

„Az elmúlt években valóban a jobb oldalon szerepeltem, többnyire védőként, de a középpályán is megfordultam. Ezt a posztot azonban soha nem éreztem magaménak, középen érzem jól magam, ahol még fiatalkoromban szerepeltem. Miután két belső védőnk is kiesett Vladimir Djordjevic és Lazar Stanisic személyében, visszatértem az eredeti posztomra. A sérüléseknek természetesen nem örültem, de annak igen, hogy újra középen szerepelhetek, mert igazán ez áll közel a szívemhez” – fogalmazott a váltással kapcsolatban a 31 éves játékos, aki természetesen nagyon örül a bajnoki címnek.

 

„Szezon közben nem csak hangoztattuk, hogy mindig csak a következő feladatra koncentrálunk, valóban így tettünk, nem foglalkoztunk menet közben a bajnoki címmel. Sok igazságtalan támadás ért minket az egész idényben, jó érzés, hogy ilyen eredménnyel tudtunk válaszolni ezekre a megnyilvánulásokra. Szeretnénk minél jobban szerepelni a nemzetközi porondon is, nagyon fontos számunkra, hogy messzire jussunk.”

 

A védelem másik oszlopa, Lipták Zoltán nyáron szerződött az ETO-hoz egy viszontagságos időszak után. A Videotontól nem éppen ideális körülmények között távozó válogatott hátvéd az Újpestnél építette újra magát, mielőtt csatlakozott volna Pintér Attila csapatához.

 

„Volt már részem ilyen sikerben, de ez teljesen más érzés, mint az előző. Sokan kinevettek, amikor nyáron azt mondtam, azért igazoltam ide, mert bajnokságot szeretnék nyerni az ETO-val, de sikerült elérni a célunkat. Nagyon jó döntésnek tartom, hogy Győrbe szerződtem, úgy érzem, hogy az eltelt egy év alatt még tovább tudtam fejlődni” – értékelt a válogatott védő, aki a legutóbbi, Kuvait elleni találkozót sérülés miatt kénytelen volt kihagyni. „Rendkívül nehéz év van mögöttünk, rengeteget tettünk az aranyéremért, örülünk neki, hogy harminc év után újra sikerült megnyerni a bajnokságot. Nagyon jó társaság jött össze, egységesek voltunk, az egész idényben odatettük magunkat és egykét mérkőzéstől eltekintve ezt az egységet érvényre is tudtuk juttatni” – mondta a 28 éves játékos, aki védőtársáról is elismerően nyilatkozott.

 

„Ugyan Takács Ákos a sok sérülés miatt került be középre, de remekül helytállt ezen a poszton is. Az első pillanattól kezdve megértettük egymást a pályán és azon kívül is, az utazások alkalmával egy szobában is laktunk. Nagyon jó mellette játszani, szerintem kiegyensúlyozottan teljesítettünk egész évben” – mondta Lipták Zoltán, aki nagyon várja már, hogy a Bajnokok Ligájában futballozhasson.

 

„Nézegettük a lehetséges ellenfeleket, biztos, hogy nem lesz egyszerű dolgunk. Még ha kevésbé nagynevű csapatot kapunk is a sorsoláson, ezen a szinten már nem beszélhetünk könnyű ellenfélről. Szeretnénk minél tovább jutni, célunk a csoportkör elérése, mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez sikerüljön.”

 

Lakner Gábor

Fotó: vidi.hu

likeold
a fb oldalunkat