
A nyár szezonális étele a lecsó. Ízes, szaftos, főleg paprikát és kevés paradicsomot tartalmazó, enyhén fokhagymás, húsmentes, tojásos étel. A magyar gasztronómia másik kedvenc fogása a harcsapaprikás, ami túrós csuszával az igazi. Nagy Eszter creative chef kissé megbolondította a két hagyományos paprikás ételt, az előbbiből levest álmodott, az utóbbit sonkával gazdagította.
Hideg lecsókrémleves ötperces tojással
Hozzávalók:
150 g vöröshagyma
500 g tv paprika
150 g paradicsom
10 g fokhagyma
400 g víz
egy kk. folyékony füst
1 tk. cukor
só, bors
fejenként 1 db tojás
A hagymát lepirítjuk és a paprikával, a paradicsommal puhára pároljuk. Sóval, borssal, fokhagymával és füsttel ízesítjük, vízzel felöntve puhára főzzük, majd krémesre turmixoljuk. Ha sűrű, hígítjuk ízlés szerint.
A tojásokat pontosan öt percig főzzük, majd héjuktól megtisztítva, félbevágva a lehűtött levessel tálaljuk.
Harcsapaprikás túrós csuszával
Hozzávalók:
1,5 kg harcsagerinc és fej
600 g harcsafilé
0,5 kg lila hagyma
0,5 kg tv paprika
0,5 kg kápia paprika
2 db paradicsom,
10 g fokhagyma
30 dkg bacon szalonna
1 csomag csuszatészta
300 g túró
300 g tejföl
100 g serrano sonka
A fele szalonnát felkockázzuk és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az aprított lila hagymát, a csumázott, darabolt paprikát, a négybe vágott paradicsomot, a zúzott fokhagymát, sóval, borssal, valamint a pirospaprikával fűszerezzük. Az összes hozzávalót (a halfilén kívül) 4-6 dl vízzel felöntve, puhára főzzük. Amikor a víz nagy része elpárolgott, kivesszük a halfejeket és a halcsontokat, hozzáadjuk a lisztet, alaposan elkeverjük és kb. 1 dl vízzel felforralva összeturmixoljuk. (Amennyiben nem elég krémes, szűrőn átpasszírozzuk.)
A halfiléket a serrano sonkába forgatjuk, majd serpenyőben körbesütjük, végül a paprikás alapba helyezve készre főzzük.
A csuszatésztát kifőzzük és a maradék pirított szalonna zsírjába forgatjuk. Túróval gazdagítva, tejföllel nyakon öntve a paprikással tálaljuk.
Fotó: Marcali Gábor