Győr+
2011.07.17. 17:58

Pannonhalmi búcsú – Sebestyén Márta éneke kíséri a szívurnát

Családi körben, politikai személyiségek, közjogi méltóságok nélkül, de nagy sajtónyilvánosság előtt helyezik el este hétkor Habsburg Ottó szívurnáját Pannonhalmán.

Sebestyén Márta búcsúztató énekével kísérik az altemplomban kialakított nyugvóhelyére Habsburg Ottó szívurnáját. Oda már csak a családtaggokat engedik be majd.

A pannonhalmi bazilikában tartott latin nyelvű, okumenikus vesperáson után áldó imát mond Bölcskey Gusztáv református, Fabinyi Tamás evangélikus, Várszegi Asztrik katolikus püspök, valamint Markovics Zsolt főrabbi. A hétkor kezdődő szertartást követően az urnát Károly és György főherceg viszi az altemplomba.

Zajlik a készülődés, s bár hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, de az érdeklődőket beengedik a bazilikába.

Hortobágyi Cirill, a pannonhalmi főapátság perjele a győrplusz.hu érdeklődésére elmondta: Habsburg Ottó a bencések hálás tanítványa volt. Nem Pannonhalmán járt iskolába, ám mindig is bencés diáknak tartotta magát. A bencések közül kijelölt királyi nevelők tanították, köztük Balzovich Jákó, akire visszaemlékezéseiben mindig szeretettel gondolt. Ő adta a kezébe például Kosztolányi műveit.

Blazovich Jákó egyébként szegényparaszti sorból származott, s az onnan hozott értékeket adta át Habsburg Ottónak.

Szigethy Teodóra a helyszínről