Hirdetés
Győr+
2011.11.10. 17:06

Pannonhalmi borrégió: nőtt a termőterület, kiváló a termés

A pannonhalmi borrégióban évtizedes fogyatkozás után az idén először nőtt a szőlőtermő-terület, az idei termés az utóbbi évtizedek egyik legjobbja – közölte Vaszari László hegyközségi elnök az MTI-vel csütörtökön.

Hirdetés

Amikor 1990-ben önálló hegyközség alakult itt, 1080 hektár volt az üzemi (azaz az ezer négyzetméternél nagyobb birtokokból álló) termőterület, ám két évtized alatt a felére csökkent. A fogyatkozás tavaly állt meg, az idén pedig már 78 hektáros új telepítés történt, így most 608 hektáron termelnek szőlőt – jelezte.

A hegyközségi elnök tájékoztatása szerint a 2012-13-as telepítési támogatásokra benyújtott igények alapján újabb 130 hektárral bővülhet ez a terület.

Vaszari László szólt arról is: két évtizede mintegy 300 hektár volt a háztáji szőlőtermő terület. Ez becsléseik szerint mostanra a felére csökkent.

A hegyközségi elnök szerint az utóbbi évtizedek egyik legjobb termése volt a pannonhalmi borvidéken az idei. Emlékeztetett arra, hogy a száraz időjárás miatt nem pusztítottak gombafertőzések, 8-10 permetezéssel mindenki meg tudta védeni a termését, így mennyiségi tekintetben kiváló lett az eredmény.

A sok napsütés és a meleg időjárás miatt minden fajtát a legjobbkor lehetett szüretelni, a napos idő pedig kiváló színt biztosított a térségben elterjedt vörös szőlőknek. Közlése szerint október közepére minden szőlő „kész volt”, ami némiképpen meggyorsította a betakarítást.

Szeptember közepén Hangyál Balázs hegybíró még minőségre jó, mennyiségre közepes szüretet prognosztizált az MTI-nek nyilatkozva.

(MTI)

Hirdetés