Győr+
2011.08.23. 15:32

Panelfelújítási mintaprojekt indult el Győrben

Elindult Győrben a Raab-Sol Épületenergetikai, Klímavédelmi és Otthonteremtési Mintaprojekt. Első ütemben 10 épület 325 lakását újítják fel 940 millió forintból, a költség 25 százalékát a város fizeti.

Országosan egyedülálló panelfelújítási mintaprojekt indult Győrben- jelentette be Simon Róbert Balázs alpolgármester Győrben, az Erfurti út 43. előtt, ahol a beruházás első eredménye is látható már.

A projekt első ütemében tíz épület homlokzatát és födémeit szigetelik le, önálló hőközpontokat alakítanak ki, lakásonként szabályozhatóvá teszik a fűtést, illetve mérhetővé a hőenergia-fogyasztást, ahol szükséges kicserélik a nyílászárókat. A program azért különleges, mert a korábbiaktól eltérően napkollektorokat is építenek be a használati melegvíz előállításához, illetve a szellőző-rendszert is korszerűsítik.

A mostani beruházásnak köszönhetően jelentős, mintegy 45-65 százalékos energiamegtakarítás érhető el, csökken a CO2 kibocsátás, az épületek kedvező energetikai besorolást kapnak- emelte ki Simon Róbert Balázs. A már Erfurti út 43. alatti tömb a városban elsőként vehette át az „A” besorolású energetikai tanúsítványt.

Az alpolgármester hangsúlyozta: a projektben helyi kis- és középvállalkozások vesznek részt, ami azt jelenti, hogy ha öt éven keresztül fut a projekt, akkor 96 munkahely őrizhető meg a városban.

Simon Róbert Balázs megjegyezte, az önkormányzat tervezi a projekt folytatását.

Győrben egyébként 2001-ben indultak el a panel-korszerűsítési projektek: 14 ezernél több lakás újult meg több mint 10 milliárd forintból, amihez az önkormányzat 3,2 milliárd forinttal járult hozzá. Emellett a város önálló lakásfelújítási programot is indított: 348 lakás korszerűsítését 76 millió forinttal támogatta.