Hirdetés
Győr+
2012.06.24. 07:38

Páncélautó hozza a Szent Jobbot Győrbe

Különleges ünnepre készül a Győri Egyházmegye: június 27-én, szerdán, Szent László nevének napján a Szent Jobb egy napra Győrbe érkezik és a Szent László-hermával együtt egész nap megtekinthető lesz a bazilikában. A lovagkirály szobrát is aznap avatják a Káptalandombon.

Hirdetés

A program részleteiről Pápai Lajos megyés püspök az MTI-nek elmondta: a reggel érkező Szent Jobb ünnepélyes fogadtatásban részesül a Káptalandombon, majd egész napos, szabadon látogatható imaórák sorozata kezdődik a bazilikában. Délután tartják az ünnepi misét, majd este a hagyományos Szent László-napi körmenetet.

Hirdetés

A hívek mindkét nemzeti ereklyét a “vállukra veszik”, így viszik körbe a Káptalandombon és a belvárosi utcákon, tiszteletük jeléül.

A megyés püspök szólt arról, hogy a Szent Jobbot különleges biztonsági körülmények között, páncélautóban szállítják Győrbe, és az ünnep után rögtön vissza is viszik Budapestre.

Az egész napos ünnepség keretében díszközgyűlést tart az önkormányzat az Esterházy-palotában, az eseményen adják át a Szent László-érem díjakat. Az ünnepi mise előtt pedig felavatják Lebó Ferenc szobrászművész alkotását, a mészkő talapzaton álló Szent László-szobrot.

Az egész alakos bronz köztéri alkotást Gasztonyi László vállalkozó és családja adományozta a városnak. A szobor a bazilika közelében kapott helyet.

A Szent László-herma, amelyet a győri bazilikában őriznek, a Szent Korona és a Szent Jobb mellett Magyarország legjelentősebb szakrális emléke. A lovagkirály koponyaereklyéjét őrző ötvös remekművet Náprági Demeter erdélyi püspök 1607-ben vitte Győrbe a nagyváradi székesegyházból.

(MTI)

likeold
a fb oldalunkat