Győr+
2011.09.09. 13:54

Pálinkaverseny

Tizenkét pálinkárium kínálja specialitásait a hétvégén a IV. Győri Pálinka Fesztiválon, ahol idén is megválasztják a város, illetve a fesztivál pálinkáját.

– A fogyasztók kedvencei a piros bogyós gyümölcsökből készült italok, például a szamóca, málna. Népszerűek még a különböző szőlőkből és birsből készült pálinkák is – mondta lapunknak a tavaly a város legjobbjának választott Irsai Olivér szőlőpálinkát készítő Pannonhalmi Pálinkárium vezetője. Barabás Attila szerint kultúránk része a pálinka, amelyről hosszú ideig megfeledkeztünk, hol ott az utóbbi évek egyik sikerágazata a pálinkakészítés.

A fesztivál pálinkája tavaly a Brill Pálinkaház vilmoskörtéje lett, amely egyébként az egész országban a legjobb pálinkának bizonyult. A Brill ügyvezetője, Krizl Edit elmondta, idén 24-26-féle pálinkát hoznak Győrbe. Az még titok, hogy melyikkel indulnak az idei versenyen.

– Családi manufaktúra vagyunk, dédelgetni tudunk minden üveget. A pálinka élményét szeretnénk átadni a fogyasztóknak – beszélt mottójukról. A Brill Pálinkaház volt egyébként az első Magyarországon, akik zöldségpárlatokkal kezdtek el foglalkozni. Jelenleg spárga-, medvehagyma-, sárgarépa- és céklapárlatokat készítenek.

Zoljánszky Alexandra