Hirdetés
Győr+
2012.07.14. 11:06

Ötödször az ötkarika bűvöletében

Kammerer Zoltán, a Graboplast Győri VSE kajakosa ötödik olimpiájára készül, ezt azonban elszántsága és lendülete alapján senki nem gondolná róla. A háromszoros olimpiai bajnok sportoló ugyanolyan lelkesen készül az ötkarikás játékokra, mint tizenhat évvel ezelőtt.

Hirdetés

Győrből két sportoló, a kajakos Fazekas Krisztina és Kammerer Zoltán lehet ott a két hét múlva kezdődő londoni olimpián. Közülük utóbbi számít rutinosabbnak, hiszen amíg Fazekas Krisztina olimpiai újonc, addig Kammerer Zoltán pályafutása során ötödször vehet részt az ötkarikás játékokon. A háromszoros olimpiai bajnok versenyző ezúttal a kajaknégyes tagjaként vívta ki a szereplés lehetőségét Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Pauman Dániel társaságában. A Graboplast Győri VSE kiválósága a felkészülés hajrájában nyilatkozott a Győr Plusznak.

Hirdetés

– Rendkívül kemény munkát végzünk jelenleg, egyszerre történik az alapozás és a formába hozás is. Ez csak az utolsó héten változik majd meg, amikor kevesebb lesz a mennyiségi és több a minőségi munka. A fiatalos hév megvan a négyesünkben, társaim hozzám hasonlóan hajtós versenyzők. Úgy biztosan nem fogunk célba érni, hogy ne adtunk volna ki magunkból mindent, optimisták vagyunk a londoni szerepléssel kapcsolatban – mondta Kammerer Zoltán, aki világéletében vezérevezős volt, a szegedi válogatóversenyen és zágrábi Európa-bajnokságon azonban a második beülőben lapátolt.

– Furcsa volt a második beülőben, annak ellenére, hogy kisebb volt a felelősségem, és „csak” követnem kellett az előttem helyet foglaló Tóth Dávidot. Egy hete azonban ismét elöl ülök, hosszas elemzés után úgy döntöttünk, hogy ez javíthat a négyes teljesítményén. Az én erősségem a hajrá, vezérevezősként pedig úgy érzem, igazán önmagam vagyok. Picit fejlődtünk az Európa-bajnokság óta, ami számunkra nem meglepetés. Akkor még a felkészülés közepén tartottunk, így nem voltunk csúcsformában, a mezőny viszont teljes volt. Zágrábban átlagosan mentünk, amin Londonig lehet javítani, rontani viszont semmiképp nem szabad – fogalmazott „Kamera”, akit arra is megkértünk, elevenítse fel emlékeit, és ossza meg olvasóinkkal, miként emlékszik vissza az eddigi négy olimpiájára.

– 1996-ban tizennyolc évesen jutottam ki Atlantába, ami tanulós olimpia volt számomra. Rengeteg sporteseményen voltam ott nézőként is, világsztárokkal találkoztam és láttam, hogy ők is emberek. Megtanultam, hogy nem azzal kell foglalkoznom, hogy lemaradok valamiről, vagy hogy kik vesznek körül, hanem a saját versenyemre kell koncentrálnom. A sydneyi olimpia volt az én olimpiám, már ha szabad így fogalmazni. Nem csak amiatt gondolom így, hogy két aranyat is nyertem, hanem mert igazán otthon éreztem magam. Rengeteg magyar vett minket körül, már az érkezéskor is több ezren vártak a repülőtéren. Élmény volt ilyen biztatás mellett versenyezni, hazai pályát teremtettek nekünk a szurkolók. Athén igazán rapid volt, kiutaztunk, versenyeztünk, majd jöttünk is haza, mondhatnám, hogy jöttünk, láttunk és győztünk… Ekkor nyertem a harmadik olimpiai aranyam, tehát nem sikerült rosszul a villámtúra. Pekingben rendkívül büszke voltam arra, hogy én vihettem a magyar zászlót, nagy élmény volt ott lenni a küldöttség élén. A londoni olimpia első hetében itthonról követem az eseményeket és szurkolok a társaimnak, csak utána utazunk ki. Miután véget érnek a kajak-kenu versenyek, lesz még négy napom, hogy talán utoljára lássak közelről egy olimpiát – mondta Kammerer Zoltán, aki a pekingi játékok után azt mondta, Londonig biztosan folytatja pályafutását.

– Harmincnégy éves vagyok, én sem leszek már fiatalabb. Az olimpia után nagyobb pihenést tervezek, szeretnék olyan dolgokkal foglalkozni, amelyekre az edzések miatt kevesebb időm jut. Szeretném edzésekre vinni a tízéves kisfiam, jó lenne végre eljutni Erdélybe is, hétköznapi életet élnék pár hónapig. 2013 tavaszára tervezem a visszatérést, azt az évet nyugodtan, stresszmentesen csinálnám végig. 2014-ben elkezdek keményen dolgozni, és ha beférek még a csapatba, akkor a riói olimpiáig folytatnám a kajakozást, de ez még a jövő zenéje – mondta zárásként terveiről Kammerer Zoltán.

Mikor versenyez?

A férfi kajaknégyes augusztus hetedikén, kedden délelőtt száll vízre, ekkor bonyolítják le az előfutamokat és az elődöntőket. Egynapos pihenőt követően augusztus kilencedikén, csütörtök délelőtt rendezik a döntőt, amelyben remélhetőleg a magyar egység is érdekelt lesz.

Lakner Gábor

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán

likeold
a fb oldalunkat