Győr+
2012.01.06. 11:59

Öt járást hozhatnak létre megyénkben

Öt járás létrehozását tervezik a megyében 2013-tól – jelentette be pénteken Széles Sándor kormánymegbízott, aki beszélt a további tervekről is, illetve az elmúlt esztendő fontos átalakításairól.

Széles Sándor emlékeztetett rá, hogy 2011-ben hazánk minden megyéjében létrejöttek a Kormányhivatalok. Az átalakítás első lépéseként a közigazgatás és államigazgatás intézményrendszerének szétválasztását tették meg. Ennek keretében 16 területi államigazgatási (hatósági) feladatot ellátó szerv (szakigazgatási szervek) integrálódott a Kormányhivatal intézményébe, például az Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerv és a Munkaügyi Központ.

A kormánymegbízott elmondta, az államigazgatási integráció összetettségére tekintettel a folyamat jelenleg is zajlik, hiszen államigazgatási feladatot nem csak a különféle hatóságok, hanem a helyi önkormányzati hivatalok is ellátnak.

Az átszervezések következő lépéseként az állam felügyelete alá veszi azokat a hatósági feladatokat is, amelyeket jelenleg a jegyzők látnak el.

„Ezeknek a feladatoknak az átvétele 2013-ra, a járási rendszer kialakulásával teljesedik ki. A gördülékeny működést és az ügyfelek maradéktalan kiszolgálását az – egyébként ugyancsak 2011 januárjában létrejött – Kormányablakok fogják segíteni” – hangsúlyozta Széles Sándor.

Nehéz éven vagyunk túl – tette hozzá Paár Veronika kormánymegbízott kabinet-titkár és elmondta, ez év január 1-jétől a kormánymegbízott felügyelete alatt létrejött a Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK), amely a megyei önkormányzat kezelésében működő intézményhálózat fenntartását vette át.

A megyei önkormányzat intézménye a jövőbeni is fennmarad, azonban eltérő funkcióval, területfejlesztési feladatok ellátásával folytatja tovább működését.

Tájékoztatása szerint a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház a GYEMSZI (Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet) fenntartása és működtetése alá kerül. A működés a kormánymegbízott folyamatos bevonásával, informálásával fog zajlani.