Győr+
2011.10.17. 08:45

Osztrák-magyar energiahatékonysági projekt indult

Közösen épít ki energiahatékonysági tanácsadó hálózatot a nyugat-dunántúli térségben a bécsi és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az ausztriai Energiagazdálkodási Intézet, valamint a Centrope közép-európai régiót Magyarországon képviselő Ceurina Kft. – tájékoztatta utóbbi társaság az MTI-t.

Szeptember közepén indult, 2014 február végéig tart az Energiahatékonysági Szolgáltató Iroda projektje, amely osztrák-magyar határ menti együttműködés keretében valósul meg. A program végrehajtását az unió közel félmillió euróval támogatja; ez a költségek 85 százaléka. További tíz százalékot a magyar kormányzat áll, a fennmaradó hányad pedig önerő.

Szokolay Örs, a Ceurina ügyvezetője elmondta, a projekt több mint két éves időtartama alatt az osztrák szakemberek legalább húsz, elsősorban épületgépész végzettségű nyugat-dunántúli tanácsadót képeznek majd ki váltakozó, magyar és ausztriai helyszíneken. Ezt követően a frissen végzett energiahatékonysági tanácsadók két-három, az önkormányzatok számára ingyenes projektben bizonyítják majd szakértelmüket: új és már működő közintézmények energiatakarékos üzemeltetésére dolgoznak majd ki konkrét, számításokkal megalapozott, gyorsan megtérülő megoldásokat.

Hozzátette: a bevezetni kívánt modell mintája ÖkoBusinessPlan néven tíz éve működik sikeresen Bécsben. A szervezett tudatformálás eredményeként az osztrák fővárosban az új beruházások többsége már a leghatékonyabb energiafelhasználást biztosító műszaki megoldások beépítésével valósul meg.

(MTI)