Hirdetés
Győr+
2012.03.26. 18:57

Osztrák állami érdemrendet kap Várszegi Asztrik

Osztrák állami kitüntetésben részesül Várszegi Asztrik pannonhalmi bencés főapát - jelentette az APA osztrák hírügynökség a Kathpress katolikus hírszolgálat alapján.

Hirdetés

Várszegi Asztriknak az Osztrák Köztársaság Nagy Arany Érdemrendje kitüntetést ítélték oda “Magyarország és Ausztria közös örökségéért, az ökumené és a párbeszéd előmozdításában szerzett érdemeiért” – írta a Kathpress. Az elismerést a jövő hétfőn adja át Budapesten Michael Zimmermann, Ausztria nagykövete.

Az osztrák szövetségi elnök által adományozott elismerést különösen a politikai, gazdasági, kulturális, szellemi területen szerzett kiemelkedő érdemekért ítélik oda.

Hirdetés

A püspök-főapát életútját ismertetve a közlemény felidézte, hogy Várszegi Imre 1946-ban született Sopronban. Gimnáziumi érettségi vizsgáját követően csatlakozott a rendhez és vette fel az Asztrik szerzetesi nevet. 1971-ben szentelték pappá. 1988-ban II. János Pál pápa culusi címzetes püspökké és esztergomi segédpüspökké nevezte ki. 1991 óta a pannonhalmi főapátság főapátja.

Vezetése alatt a főapátság kiemelkedő nemzetközi szellemi találkozási ponttá vált – írták a közleményben. Felidézték azt is, hogy a 2011 júliusában elhunyt Habsburg Ottó szívurnáját az apátságban helyezték végső nyugalomra, s hogy a gyászszertartást Várszegi Asztrik vezette.

(MTI)

likeold
a fb oldalunkat