Hirdetés

Ősztől kötelező a bárányhimlő elleni oltás

Győr+
2019.04.25. 10:10

Szeptembertől a kötelező védőoltások közé kerül a bárányhimlő elleni oltás – jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár kedden. Dr. Muzsay Géza győri gyermekorvos szerint a legfontosabb, hogy oltottaknál – ha ritkán meg is jelenhet néhány kiütés – szövődmény nélkül zajlik a betegség.

Hirdetés

A bárányhimlő a bejelentett fertőző megbetegedések felét adja, egy komolyan veendő betegségről van szó, amely egyes esetekben maradványtünetekkel gyógyulhat – emelte ki az államtitkár. Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvos hozzátette, 13-16 hónapos korban kapják meg a gyermekek a védőoltást, amelyre 1,3 milliárd forint költségvetési forrás jut. A teljes védettséghez két oltásra van szükség.

Az egészségügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy a 20. században indult hazai immunizációs programnak köszönhetően Magyarország “biztonságos szigetté” vált Európában, a magyar védőoltási rend példaértékű, amire az állam évente 10 milliárd forintot költ.

Hirdetés

Magyarországon felismerik a védőoltások jelentőségét, így nem jellemző, hogy a szülők elutasítják azokat. Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyar irodájának vezetője azt hangsúlyozta, hogy hazánkban nagyon jó, 98 százalékos a különböző fertőző betegségek elleni úgynevezett átoltottság. Ennek köszönhetően az európai régióban a legtöbb gyermek és felnőtt védve van többek között a kanyaró, a rubeola, a szamárköhögés, a járványos gyermekbénulás vagy a tbc ellen.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy tavaly az európai régióban 82 ezren betegedtek meg és 72-en meg is haltak kanyaróban, egy olyan betegségben, amely ellen létezik védőoltás.

A bejelentésen szót ejtettek a nem kötelező, de ajánlott oltásokról is. Horváth Ildikó példaként említette a humán papilloma vírus (HPV-) elleni védőoltást, amit a 7. évfolyamra járó lányok ingyenesen igénybe vehetnek. Tavaly a lányok 82 százaléka kapta ezt meg. Dolgoznak azon, hogy ezt az oltást a fiúkra is kiterjesszék. Kiemelte, az oltások nem csak a fertőző betegségek ellen védenek, de bizonyos daganatos elváltozások kialakulása ellen is hatásosak, mint például a humán papilloma vírus (HPV) okozta méhnyakrák vagy a hepatitis B okozta májgyulladás nyomán kialakuló májdaganat.

A bárányhimlő elleni védőoltással tizenkettőre bővült az életkorhoz kötött kötelező védőoltások száma. Ezek: a gümőkór (tbc), a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs (tetanus), a járványos gyermekbénulás, a mumpsz, a kanyaró, a rózsahimlő (rubeola), haemophylus influenzae b (Hib), a hepatitis B, a pneumococcus baktérium és a szeptembertől bevezetendő bárányhimlő elleni oltás.

A témával kapcsolatban megkerestük dr. Muzsay Gézát, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének alelnökét, aki szerint fontos döntés, hogy az oltást bekerült a kötelező védőoltások közé. A győri gyermekorvos kifejtette, ahogy más oltások esetében 1-2 napon belül jelentkezhet láz, itt a beadás után 10-12 nappal esetleg hőemelkedés, de azzal könnyen megbirkózik a szervezet. A győri gyermekorvos hozzátette, a védőoltás ellenére nagyon ritkán megjelenhetnek kiütések, azoknak a száma minimális, de a legfontosabb, hogy oltottaknál szövődmény nélkül zajlik a betegség.

Forrás: kormany.hu
Fotó: Pixabay

likeold
a fb oldalunkat