Összesen 211 év börtön: helyben hagyja-e a Győri Ítélőtábla?

Győr+
2012.02.07. 16:16

Különleges biztonsági intézkedések közepette február közepén kezdődik –és hat napon át tart – a Koszi-klán tagjait érintő maffiaper másodfokú tárgyalása a Győri Törvényszéken. A negyvenegy vádlott első fokon összesen több mint 211 évnyi büntetést kapott.

Családtagoknak és újságíróknak is regisztrálni kellett részvételi szándékukat a negyvenegy vádlottból álló bűnszervezet tárgyalására a legnagyobb győri terem befogadóképessége miatt.

A három évvel ezelőtt kezdődő, százhatvan napon át tartó tárgyaláson kétszáznál is több tanút és harminc szakértőt hallgattak meg, ötezer oldalnyi jegyzőkönyv készült, miközben 1996-ig nyúlnak vissza a bűncselekmények. 1998-ban távirányítóval felrobbantott Porsche, 2005-ben diósdi kettős gyilkosság, pénzszállító rablás vállról indítható rakétával, több tonna pénzpapír ellopása, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, és a Mol százhalombattai Dunai Finomítójánál úgynevezett „pufferkapus”, „főkapus” és vezetékes olajlopás – ezeket mind a Koszi-klán bűnszervezet számlájára írta a bíróság.

A Pest Megyei Bíróság 2010-ben első fokon összességében több mint 211 évnyi – részben felfüggesztett –fegyház, illetve börtönbüntetést szabott ki.

Az első fokú ítélettel szemben az ügyész több esetben súlyosításért, emellett részben hatályon kívül helyezés és új eljárás lefolytatása érdekében, míg a vádlottak és védőik többnyire felmentés és enyhítés végett jelentettek be fellebbezést.

Az ügy egyik fő vádlottja, a kettős gyilkosság elkövetésével vádolt férfi 2008 szeptemberében szabadult három év előzetes letartóztatás után, s házi őrizetbe került.

A Győri Ítélőtábla a Győri Törvényszék épületében különösen nagy értékre, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt másodfokon tárgyalja az ügyet.

Kovács Veronika