Hirdetés

Összegyűltek a nagy álom apró forintjai

Győr+
2019.03.07. 11:38

Száz százalék, megvan a száz százalék! – kiabáltuk bele örömünkben a telefonba, éppen dr. Zakár Andrásné Erika igazgatónővel beszéltünk ugyanis, amikor benyitott egy munkatársunk a jó hírrel: sikerült összegyűjtenünk a kétmillió forintot a Mit Tehetnék Érted? Autista Otthon Alapítvány által működtetett mindszentpusztai autista-lakóotthon új kisbuszához.

Hirdetés

A február elsején írtuk meg, hogy gyűjtést indított a Győr+ Média: olvasóink, hallgatóink és nézőink segítségét kérjük, hogy a mindszentpusztai autista-lakóotthon egy kisbuszt vásárolhasson a régi helyett, amire már a műszakit sem kapták meg, olyan elavult. A kicsit több mint hárommillió forintba kerülő járműre egymillió forintot sikerült félretenniük, a „maradék”, nem kis összeget vártuk a jóindulatú emberektől. Akikből pedig tényleg rengeteg van: csütörtökön reggel 455 ember hozzájárulását jelezte a mutató, de persze tudjuk, hogy ennél sokkal többen voltak azok, akik gurítottak jó néhány százast a kisbuszba.

Hirdetés

Több közösség gyűjtött ugyanis a Győrtől mintegy 20 kilométerre élő autisták számára: például a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia Gimnázium és Kollégiumának tanulói és dolgozói 85 ezer forinttal járultak hozzá a buszhoz. „A mi gyermekeink jelenleg egy burokban élnek, azonban ha egyszer kikerülnek a nagybetűs életbe, rengeteg hasonló felhívással fognak találkozni. Muszáj tisztázniuk, hogy átverésről vagy egy komoly gyűjtésről van-e szó. Ebben az esetben elmondtuk a gyerekeknek, hogy ha a Győr+ Média az ügy mellé állt, az csak komoly lehet” – árulta el lapunknak Horváth Zsolt igazgató, aki egy másik fontos hozadékról is mesélt. „Kértem az osztályfőnököket, hogy beszéljenek a gyerekekkel az autizmusról. Az érzékenyítés fontos nevelési feladatunk. Nem tettük kötelezővé az adakozást, az osztályfőnökök is úgy szedték össze a pénzt, hogy nem kértek neveket” – tette hozzá az intézményvezető, aki reméli, hogy a jövőben a diákok már maguk is adakoznak jó ügyek érdekében.

Az ETO-SZESE férfi kézilabdacsapata szintén adakozott, 71 ezer forintot adtak össze. „A győri férfikézilabda-társadalom mindig is nagy hangsúlyt fektetett a jótékonyságra és az önzetlen segítségre. Az Agrofeed ETO-SZESE és a Győri Férfi Kézilabdáért Közhasznú Alapítvány is összefogott, hogy példát mutasson. Szeretnénk fiataljainknak megmutatni, hogy a közös összefogásnak mekkora ereje van” – hangsúlyozta Auer Károly klubelnök.

Mellénk álltak a Bartók Óvoda Attila Utcai Tagóvodájának munkatársai is 30 ezer forinttal. „Intézményünkben működik egy speciális logopédiai csoport és idén már autista kisgyerek is jár hozzánk” – árulta el érdeklődésünkre Tófalviné Cserpes Orsolya tagóvoda-vezető. Hozzátette: szívügyének tekinti a kezdeményezést, hiszen személyesen érintett, a gyermeke is autista. A speciálisban hasonlóan zajlanak a mindennapok, mint a többi csoportban, de lassabb tempóban tudnak haladni, hiszen több beszédtechnikai játékkal igyekeznek fejleszteni a kicsiket. A cél, hogy utolérjék társaikat és integrálva mehessenek később iskolába.

Csütörtökön reggel hétezer forint hiányzott a kétmillióhoz. Ekkor hívtuk fel dr. Zakár Andrásné Erika igazgatónőt. Elmondta, végigkövették a gyűjtést, legutóbb éjfélkor látta, hogy már csak egy nagyon kicsi hiányzik. „A legtöbb nálunk élőnek nincsen pénzfogalma, de a százhoz tudnak viszonyítani, ezért mindig százalékban mondtuk nekik, hogy áll a gyűjtés” – mesélte az igazgatónő. 99 százalékot jelez éppen a mutató, mondtuk neki, amikor befutott a hírrel az egyik munkatárs: megvan a kétmillió forint! „Mondja meg a fiataloknak, hogy ez bizony már száz százalék!” – kértük óriási örömmel az igazgatónőt.

Az otthonban nyolcan élnek, a kilencfős kisbuszt néhányan már megnézték, s utána boldogan ecsetelték a többieknek, milyen szuper jármű érkezik nemsokára. A nyolcéves Ford Transitot a Carmen Rent segített nekünk beszerezni, és április közepén kapja meg az alapítvány, a forgalomba helyezést követően. A fiatalok első útja pedig a Győr+ Média székházába vezet majd, hogy megmutathassuk nekik a munkahelyünket. S régi vágyuk, hogy eljuthassanak a bakonybéli csillagdába, ez is teljesülhet hamarosan.

Nagyon köszönjük minden felajánlónak, hogy segítettek megkönnyíteni a lakóotthonban élők és dolgozók mindennapjait! A goood.hu-n elindított gyűjtés még 22 napig él. Természetesen nem állítjuk le, így, aki szeretne még adakozni, megteheti online, egyszerűen és biztonságosan. Ami biztos, hogy a mindszentpusztai otthonban minden forintnak jó helye van!

Szerző: Zoljánszky Alexandra, Rozmán László
Fotó: Marcali Gábor

likeold
a fb oldalunkat