Hirdetés
Győr+
2013.05.26. 15:34

Őrzött és teremtett kincsek Pannonhalmán

Milyen kiváltságlevél rendelkezik arról, hogy a pannonhalmi apátság közvetlenül a pápa fennhatósága alá tartozik? Miért küld hibaüzenetet a számítógép, ha az uniós pályázatok űrlapjának kitöltésekor beírják a monostor alapításának az évét? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk a főapátság értékeinek, termékeinek, fejlesztéseinek tavaszi sajtóbemutatóján.

Hirdetés

Május vége van, a kakukkfű már nyílik Pannonhalmán, a levendulára még kell várni egy keveset a gyógynövénykertben. Sok a nézelődő, a teaházban kortyolják az apátság kizárólag saját gyógytermékeit. Van, aki kávét szeretne, de ezen az éghajlaton valószínűleg nem sok értelme volna kávéültetvénnyel próbálkozni.

 

Hirdetés

A hely szellemének erejét, hatását mutatja, hogy Pannonhalma csöndjét a nyár eleji turistaáradat sem veri fel. Az érdeklődők csapata egyébként is megoszlik: vannak, akik szervezetten, bencés idegenvezetővel indulnak a monostorba, mások a várköpeny oldalán futó sétányról nyíló új fogadóépület fénykútján át. Fülükön az audio guide tájékoztató rendszer hallgatója, saját ritmusukban nézelődnek, ismerkednek a látnivalókkal.

 

Pannonhalmáról azt mondja püspök-főapátja, Várszegi Asztrik, hogy kommunikációs központ: különböző korok üzenetét hordozza és közvetíti. Szent Márton hegyén mindenki megérezheti a csend, a hit, a titok lényegét, s ezáltal önmagához jut közelebb.

 

A monostor és környéke minden évszakban új érdekességeket csillogtat, mutat föl: vagy meg- őrzött önmagából, vagy pedig az általa frissen teremtett értékek közül.

Gyarapodásának előnyére az uniós pályázatok is kedvelik az átgondolt, eredeti pannonhalmi fejlesztéseket, bár az adminisztrációs folyamat néha nehezen tudja besorolni a főapátságot. Mindenkor meg kell adni például a pályázó „szervezet” alapítási évét. A négyzetbe beírt 996-os dátummal nem tud mit kezdeni az internetes rendszer, automatikusan hibaüzenetet küld.

 

A főapátság az elmúlt héten a sajtónak mutatta be folyamatosan fejlődő önmagát. Mindenekelőtt nagyívű spirituális és építészeti vállalkozását, a bazilika bátor felújítását. A puritán, nemes anyagból készült bútorokkal berendezett templomban külső eszközök is finoman, diszkréten hangsúlyozzák a liturgia súlypontjait, érzékeltette Hortobágyi Cirill perjel.

 

Az átrendezett altemplom hangulatával, fényeivel csöndes meditációra késztet. Itt található Szent Márton csontereklyéje egy ónix tartóban, s ide temették Habsburg Ottó szívét is. A bemutató alkalmi tárlatára az apátsági levéltár ritkán vagy a nagyközönség által egyáltalán nem látható okleveleket, pecséteket, kódexeket is elhozott. A 2.500 középkori oklevelet őrző pannonhalmi levéltár legismertebb dokumentuma, a nyelvemlékként is pótolhatatlanul becses tihanyi alapítólevél csak augusztus 20-án látható, egyébként széfben őrzik. Fontos kincse a monostornak Szent István kiváltságlevele, melyben kivonja Pannonhalmát a püspöki joghatóság alól, s közvetlenül a pápa fennhatósága alá rendeli.

 

Megmutatták a Tolnai Máté apát idejéből, a 16. századból származó gyönyörű kódexet is, melyben az áldásszövegek mellett – többek között – a pannonhalmi szerzetesek esküjének szövege is olvasható. Láttuk még a pannonhalmi „hiteles hely”-et igazoló bronzpecsétet a 13. századból, s egy pecsétnyomót az 1700-as évekből.

 

A hajdani krumplispincéből kialakított kiállítóhelyen tavaly a bibliai és a monostori kerteket bemutató tárlat volt látható, mely a Múzeumok majálisán szakmai díjat kapott. Jelenleg az apátsági gyűjteményben őrzött festmény- és fotóportrék néznek le ránk a falakról, rendkívül izgalmas tematika szerint. Vannak fiktív és kettős portrék, de az is kiderül, hogy milyennek ábrázolják ezek a képek a szerzetesi ideált.

 

A meghitt csönd, az esztétikai feltöltődés után a gyógynövénykert szeles, illatos miliője, a környék látképe gyönyörködtet. A teaházban csokipasztillákat kóstolunk, melyek a Rózsavölgyi manufaktúra és a főapátság közös termékei. A csokikészítésnek ugyan nincs múltja Pannonhalmán, de az apátság nem csupán a középkori recepteket akarja föléleszteni, hanem hagyományokat is szeretne teremteni. A régi receptúrák meg alkotóinak ízlését, tudását nyolcféle filteres tea és háromfajta likőr dicséri.

 

Gy. P.

Fotó: Sz. T.

likeold
a fb oldalunkat