Győr+
2011.10.10. 18:42

Önkéntesek Győr megyében

Kórházi ápolásra szoruló gyerekekkel foglalkoztak és idősotthonokban élőket látogattak, a bőnyi árvíznél ételt és teát osztottak, óvodai kerítést festettek és hulladékot gyűjtöttek Győr-Moson-Sopron megyében azok az önkéntesek, akik bekapcsolódtak a United Way Kisalföld Alapítvány önkéntességet népszerűsítő projektjébe.

Az alapítvány közel 26 millió forint támogatást nyert el a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében az önkéntes tevékenység elterjesztésére és társadalmi megbecsültségének emelésére – mondta Horváthné Czimer Katalin programvezető az MTI-nek hétfőn. Ebből a forrásból megyei szintű Önkéntes Centrumot hoztak létre, amely a fogadó szervezetek és az önkéntesek közötti közvetítést végezte kiemelt feladatként. A napokban lezárult, másfél éves időtartamú projekt során 923 önkéntes regisztrált, őket félszáznál több fogadó szervezethez közvetítették ki.

A civil szervezetek fogadókészsége nagyobb, az önkormányzati fenntartású intézmények viszont kevésbé felkészültek az önkéntesek fogadására – összegezte tapasztalatait a programvezető. Ami pedig a hajlandóságot illeti: sokan szívesen feláldozzák a szabadidejüket azért, hogy a rászorulókon segítsenek – jegyezte meg. Ezt támasztják alá a számadatok: az önkéntesek összességében csaknem 10 ezer 700 órányi munkát teljesítettek. A munkaakciók közül az egyik legemlékezetesebb a vörösiszap-katasztrófa kárvallottjainak megsegítése volt. A Győr megyei önkéntesek 2 millió forintnyi adományt juttattak el tavaly a katasztrófa sújtotta Kolontárra.

Az önkéntesség népszerűsítését a Kisalföld Alapítvány folytatni kívánja, így a projekt keretében elkészült elektronikus adatbázist a továbbiakban is bővíti, megkönnyítve ezzel a fogadó szervezetek és az önkéntesek egymásra találását. Ezen túl tervezik önkéntes információs pontok kialakítását kisvárosokban és a megye kistérségeiben, miután megnyílik a pályázási lehetőség ezen a területen.

(MTI)