Győr+
2011.10.05. 18:33

Ölveczky Gábor grafikusművész kiállítása Győrött

Egy hadmérnök feljegyzései címmel nyílik kiállítása Ölveczky Gábor grafikusművésznek a győri Xántus János Múzeumban. A tárlaton bemutatott színes grafikai művek döntően a történelmi Magyarország várait örökítik meg, a rajzokat a témához kapcsolódó szövegekkel gazdagítja az alkotó.

Ölveczky Gábor művei a kép és az írás együttesén alapulnak, ezzel egy ősi művészeti ágat, a képírás hagyományát újította fel. A több mint 30 alkotásból álló sorozat a művész erős történelmi érdeklődéséről és irodalmi kötődéséről tanúskodik – mondta Székely Zoltán művészettörténész szerdán az MTI-nek.

A csütörtökön nyíló kiállításon láthatók egyebek között Balassi Bálint életpályájának fontos helyszínei, az alkotásokon a hozzájuk kapcsolódó versek is olvashatók.

A múlt, a történelem művészi feldolgozásával egyfajta személyes történelmet hoz létre grafikáin a művész. A feliratok pedig arra biztatják a nézőt, hogy hajoljon közel hozzájuk, mélyedjen el bennük – fogalmazott Székely Zoltán. A kiállítás november 6-ig látogatható.

Ölveczky Gábor a Komáromi Kisgaléria művészeti vezetője, egyéni kiállításai voltak egyebek között Esztergomban, Székesfehérváron, Tatán, Mosonmagyaróváron. Csoportos tárlaton felvonultatta munkáit Bécsben és Amszterdamban is. Művei köz- és magángyűjteményekben találhatók.

(MTI)