Olaszországból szeretettel

Győr+
2019.09.01. 17:42

Bár korábban Nagy Eszter creatív chef készített már hasonló ragut, az olasz ételek közül a most ajánlott az egyik kedvence. Akárcsak a milánói vagy a carbonara „szószok”, úgy a bolognai körül is rengeteg tévhit kering. A bolognai nem szósz, hanem ragu, és eredetileg nem is spagettivel, hanem tagliatellével készítették.

Az, hogy miért nem hasonlít az otthon tálalt verziónk az Olaszországban fogyasztottra, az bizony a téves elkészítési módban rejlik. Mi magyarok ezt is – mint ahogy sok mást – jóval egészségtelenebbül, zöldség nélkül főzzük. Íme az eredeti recept kicsit másképp.

Bolognai spagetti ruccolával

Hozzávalók:

50 g lila hagyma

300 g darált marhahús

100 g darált, vagy nagyon apróra vágott szalonna

300 g paradicsompüré

60 g reszelt sárgarépa

60 g apróra vágott szárzeller

1 dl száraz fehérbor

1,5 dl alaplé

1 dl habtejszín

1 nagy marék friss bazsalikom

10 g zúzott fokhagyma

só, bors

rukkola

parmezán ízlés szerint

Elkészítés

A hagymát apróra vágva kevés zsiradékon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a szalonnát és a darált marhát, majd alaposan lepirítjuk. A húst ezután felöntjük a fehérborral, és amikor az majdnem elfőtt, hozzáadjuk a répát, a zellert, a fokhagymát, a paradicsompürét és az alaplevet, és az egészet alaposan összefőzzük. Minimum fél óra elteltével, ha már kezd besűrűsödni a ragunk, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk és az egészet még egyszer felforraljuk. Amikor kész, a tűzről levéve belekeverjük a durvára vágott bazsalikomot és spagettivel tálaljuk. Megszórjuk parmezánnal, rukkolával, és extra szűz olívaolajjal locsoljuk.

#CreativeChef