Nyelvben erősít az egyetem

Győr+
2014.04.16. 13:03

A munkaerő-piaci elvárásokhoz igazodó új, a nyelvi képzést erősítő projekt indult a győri campuson.

Az európai unió és a magyar állam 100%-os finanszírozásával, vagyis közel 290 millió forint vissza nem térítendő támogatásával valósul meg a szaknyelvi és idegen nyelvi oktatás komplex megújítása a Széchenyi István Egyetemen. A projekt munkaerő-piaci igényeken alapul, hiszen napjainkban alapvető elvárás már a cégektől, hogy egyes beosztásokban kizárólag a megfelelő nyelvtudás birtokában alkalmaznak új munkatársakat. Ezt hangsúlyozta dr. Földesi Péter, az egyetem rektora is a szerdai, projektnyitó rendezvényen, valamint azt, hogy az intézmény folyamatos épület felújítása mellett az oktatási színvonalát is emelni kell.

 

 

„Dobó kapitány hallhatatlan szavaival élve: egy vár erejét nem a falaknak az ereje adja, hanem a védők és a harcosok ereje. Természetesen nagyon fontos az infrastruktúra és az a műszaki felszereltség, mely az utóbbi időszakban megjelent az egyetemünkön, de ha ezt nem tudjuk üzemeltetni, mert nem értünk a szakmai nyelven akkor ez mit sem ér. A Széchenyi István Egyetem a hazai mellett a nemzetközi színtéren is szeretné megmutatni az eredményeit, így konzorciumi partnerekkel próbálunk fejlődni és pénzt is keresni” – hangsúlyozta a Győr Plusznak a rektor. Éppen ennek a célkitűzésnek a része az, hogy a projektben az egyetem Audi Tanszék csoportja, valamint munkaerő-piaci partnerek és külföldi felsőoktatási intézmények is közreműködnek.

 

A szakmai program négy fő elemből áll, a szervezetfejlesztés-képzésfejlesztésből, képzők-képzéséből, tananyagfejlesztésből és nyelvoktatásból. Így a hallgatók és az oktatók egyaránt részesei lehetnek a projektnek.

 

 

„A pályázat keretén belül 500 hallgatónak nyújtunk idegen nyelvi képzéseket. Ez azt jelenti, hogy megkapják a hagyományos képzést az egyetemen, de mellette a projekt nyelvi kurzusain is részt vehetnek, így úgynevezett blendid-learning és e-learning oktatásban is részesülnek” – árulta el dr. Mészáros Attila projektvezető. „Azt reméljük, hogy főként a szakközépiskolákból érkező mérnök hallgatóknak sikerül a nyelvi felkészültségüket radikálisan emelni. Az oktatóknak pedig egy olyan módszertani előrelépést, valamint a nyelvi kultúra fejlődését garantáljuk, mely a XXI. századi oktatási struktúrának megfelel, mindezt úgy, hogy közben új nyelvi készletet sajátítanak el” – tette hozzá a projektvezető.

 

A program 2015 márciusában zárul. További részletes információt a http://nyelvikepzes.sze.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

 

 

Csapucha Adrienn

Fotó: Marcali Gábor