Győr+
2015.08.17. 11:00

Nyáron sem kell lemondani a kávéról!

A fontos, hogy minőségi feketét igyunk!

„Rosszul indul a nap, ha nem ihatom meg a reggeli kávémát” – vallják ezt sokan, még ilyenkor a forró hónapokban is. A kávéfogyasztás egészségünkre gyakorolt hatásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, egy valamiben azonban mindenki egyetért: szigorúan minőségi kávét kell fogyasztani!

A Győr Plusz a Kapucziner Kávémanufaktúrába látogatott, hogy kiderítsük például azt, érdemes-e nyáron feketézni. A vállalkozás a győri Sarló közben 22 éve működik, egy hangulatos üzletben, ahol több mint 40 féle, a világ különböző tájairól származó kávékat kóstolhatnak az arra járók. Németh János tulajdonos igazi szakértője a kávéknak, személyes kedvence a guatemalai, ízével egyszerűen nem tud betelni. Természetesen a szakember mindent tud, amit a kávékról tudni érdemes, ottjártunkkor éppen panamai kávébabot pörkölt egy ember nagyságú, Probat típusú géppel. „Ez a kávé a világon rengeteg díjat bezsebelt már, nem véletlenül szeretik annyira a győriek is” – mesélte a vállalkozó. „Egészen különleges az ízvilága, igaz, mindenki mást szeret, nálunk pedig van választék bőséggel” – tette hozzá Németh János.

Az üzlet tulajdonosa szerint nyáron sem kell lemondani a kávézás élményéről. „Valóban van a kávénak vízelvonó hatása, de valamennyi nívósabb kávézóban egy pohár vízzel szervírozzák a feketét. A víz szerepe ez esetben kettős, egyrészt pótolhatjuk a folyadék veszteséget, másrészt pedig semlegesíthetjük a szájban lévő egyéb ízeket, így készülve az ízélményre” – mondta a Győr Plusznak a szakember, aki gyorsan hozzátette, hogy ebben az időszakban inkább a magaslati kávékat ajánlja, hiszen azoknak kisebb a koffeintartalma. Magasabb koffeintartalma a robusta, míg alacsonyabb az arabica kávéknak van, de szervezetünktől is függ, hogy mi az a mennyiség, amit még nyugodt szívvel elfogyaszthatunk, anélkül, hogy kellemetlenül éreznénk magunkat. Csak egy kis érdekesség: egyes mendemondák szerint Balzac napi 50 kávét ivott.

Németh János külön kiemelte a nyár egyik nagy slágerét, a jeges kávét. Ha szívesen elkészítené házilag, most portálunk segítségével megteheti, hiszen a továbbiakban egy kiváló jegeskávé receptet olvashatnak:

Jeges kávé

Hozzávalók:

– egy adag eszpresszó kávé

– 1 dl darált jég

– 1-2 gombóc vanília vagy csokoládé fagylalt

– tejszínhab

– csokoládéreszelék, csokoládédarabok

Egy vastag falú, hosszú nyakú üveg pohár aljára szórjunk legalább 1 dl tört jeget. A jégágyon helyezzünk el 1-2 gombóc vanília vagy csokoládé fagylaltot majd szórjuk meg reszelt csokoládéval, csokidarabokkal. Ezután töltsünk a pohárba egy adag hideg eszpresszó kávét és némi tejet. A pohár tetejét tejszínhabbal és további csokoládé reszelékkel díszítsük. Ne feledkezzünk meg a szívószálról sem!

A kávé jótékony hatásai között kell megemlíteni magas antioxidáns-tartalmát, mely szerepet játszik a szabad gyökök lekötésében, ez pedig gátolhatja a daganatos megbetegedések vagy érelmeszesedés kialakulását. Ugyanakkor rendszeres, minőségi kávézással az alzheimer kór is elkerülhető.

Csapucha Adrienn