Nyári zöldségtorta

Győr+
2019.07.05. 18:16

Ez az egyszerű pite egy vásott rossz kölyöknek köszönhető, a férfiasságot megkérdőjelező és társadalmi nyugalmat megzavaró étel volt. Hogy is van ez?

Úgy született maga a pite, hogy egy anyuka épp vacsorát készített, amikor a gyerekek hatalmas ribilliót csaptak. Odarohant, de a kezében lévő két tojást a már begyúrt kenyértészta mellé tette és megkérte a nagymamát, hogy fejezze be az étel. A nagymama becsületesen mindent feldolgozott, ami oda volt készítve, ezért a kinyújtott pitébe beleütötte a tojásokat. Az anyuka, amikor visszaért, már nem javította ki a „hibát”, hanem kinyitotta a hűtőt és az összes maradék sonkát, sajtot, idényzöldséget még belepakolta. Hatalmas sikere lett a süteménynek, olyannyira, hogy azonnal elterjedt, de bizony nem Franciaországban, amit otthonának hiszünk, hanem Németországban. A quiche aztán útra kélt, és egyre több helyen lehetett kapni. A nagy népszerűségnek köszönhetően viszont egy humorista a szájára vette az akkor még hús nélküli, könnyed ételt, miszerint: „Igazi férfiak nem esznek quiche-t! Az igazi férfiak flanelingben ülnek az asztal körül és steaket esznek, és soha nem beszélnek az érzéseikről, érzelmeikről, míg a puhányabb, new age generációba tartozó srácok, akik nemhogy quiche-t esznek, de el is készítik – nos, ők nem igazi férfiak.” Ebből több vita, kocsmai verekedés is lett az évek során, de nekünk nagy szerencsénk, hogy ebben a quiche-ben bizony van egy kis sült szalonna is.

Bevásárlólista (18-20 cm-es tortaforma)

150 g vaj (min. 82%)

300 g liszt (vegyesen: rozs és finom)

1 kk. só

1 kisebb méretű tojás

1 ek. tejföl

Töltelék

2 db tojás

100 g reszelt sajt (min. 42% zsírtartalom)

150 ml tejszín

100 ml tejföl

100 g brokkoli

1 közepes cukkini

200 g friss gomba

200 g császárhús

1 gerezd fokhagyma

1 kk. bors

1 kk. só

Elkészítés

1. A tésztát egy késes aprítógépben vagy gyors mozdulatokkal, akár kézzel is, összeállítom. Elmorzsolom a vajat a liszttel, hozzáadom a sót, tojást, tejfölt, és tésztává gyúrom, keverem. Hűtőben egy éjszakán át pihenetem. Másnap a sodrófával először alaposan megklopfolom, így töröm szét a vaj keménységét, majd két sütőpapír között vékonyra kinyújtom.

2. Egy magas falú tortaformát kibélelek vele, körbevágom a túlnyúló tésztarészeket és a felső szélére tapasztom.

3. A brokkolit megfőzöm, a szalonnakockákat megpirítom, a cukkinit felkarikázom és a reszelt fokhagymával szintén 2-3 perc alatt megpirítom. A gombát felszeletelem és ugyanabban a serpenyőben megpirítom ezt is. Kicsit kihűtök mindent.

4. A szószhoz összekeverem a tojást, tejszínt, tejfölt, sót, borsot és a reszelt sajtot.

5. A sütőt előmelegítem, a tésztával kibélelt formába beletöltöm a zöldségeket, szalonnát, ráöntöm a szószt és beteszem a 180 fokos sütőbe 45 percre.

Tipp: Érdemes a ropogós tészták széleit egy kis vízzel megkenni, magvakkal megszórni, hogy még ropogósabb legyen.

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!