Nyáresti hangulathoz
Nagy Eszter, az RTL Klub Konyhafőnök 2 című műsorának harmadik helyezettje ezen a héten egy könnyed, ám mégis laktató menüsort állított össze olvasóinknak.
Hideg őszibarack krémleves
Hozzávalók:
1 kg puha őszibarack
1 citrom
folyékony édesítő vagy cukor ízlés szerint
fél rúd vanília
1 rúd fahéj
4-5 szem szegfűszeg vagy szegfűbors
A fűszereket és a citrom héját a cukorral kevés vízben jól összeforralom, majd lehűtöm. Amíg a szirupunk hűl, meghámozom és kimagozom a barackokat és csavarok rájuk a citrom levéből, nehogy megbarnuljanak.
Az így előkészített gyümölcsöt a már kihűlt cukros, vaníliás, fűszeres alappal krémesre turmixolom és a levest jéghidegen tálalom, némi frissen tört rózsaborssal és mentával díszítem.
Vajban sült borjúbécsi langyos-tökmagolajos madársalátával
800 g borjúfelsál (vagy borjúcomb)
400 ml tej
3 gerezd fokhagyma
1 tk só
liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
serpenyő, sütőpapír, kb 20 dkg vaj a sütéshez
15 dkg madársaláta
12 szem koktélparadicsom
4-5 szem kisebb újburgonya
fél dl tökmagolaj, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek balzsamecet, 2 ek szójaszósz és egy marék tökmag az öntethez
A húst vékony szeletekre vágjuk és egy éjszakára sós-fokhagymás tejbe áztatjuk. A húsokat lecsepegtetjük, a fölösleges tejet leitatjuk róluk és 2 fólia között óvatosan kiklopfoljuk. (Az igazi bécsi hentesek klopfolás helyett egy un hússzövő gépet használnak erre a célra kifejezetten a borjúbécsihez)
Egy nagy teflon bevonatú serpenyőt kibélelünk sütőpapírral és kb 3-4 dkg vajat felolvasztunk benne, mindössze ennyire lesz szükségünk a húsok sütéséhez szeletenként. Ha nem túl nagy a serpenyőnk, süssük a húsokat szeletenként. Ha a vaj kellőképpen felhevült, egyesével belehelyezhetjük a bepanírozott, előkészített felsálat. néha kicsit megrázogatva oldalanként 1-1,5 percig süssük.
A burgonyákat megsikálom és kevés sós vízben megfőzöm. Amíg a burgonya készül, összeforgatom a félbevágott paradicsomokat a madársalátával és félreteszem. Fél dl tökmagolajat, 2 ek balzsamecettel és 2 ek szójaszósszal és egy gerezd zúzott fokhagymával alaposan összekeverek. A megfőtt burgonyákat félbevágom és a már előkészített salátával és az öntettel összeforgatom.
Mentás csokimousse
200 g feketecsokoládé
350 ml habtejszín
egy marék menta
4 db lapzselatin
A lapzselatinokat hideg vízben kb. 5 percig áztatom, majd jól kicsavarva 200 ml forró tejszínben feloldom. A a tejszínt a tűzről félrehúzom és az apróra tördelt csokoládét is feloldom benne. A mentát apróra vágom és belekeverem és az egészet hűvös helyre teszem. Mikor a mentás csokikrémünk kihűlt és kezd megdermedni, óvatosan összeforgatom a maradék (150 ml) felvert tejszínhabbal és azonnal poharakba töltöm és hűtőbe teszem, hogy teljesen megdermedjen.
Tálaláskor friss gyümölccsel, mentával és tejszínhabbal díszítem.