Győr+
2012.01.19. 15:20

Nőtt megyénk iránt az érdeklődés

Többen és hosszabb időre keresték fel megyénket a külföldi turisták 2011. január és november között - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal héten kiadott jelentéséből.

2011 első tizenegy hónapjában közel 545 ezer külföldi vendég kereste fel régiónkat. Kiemelkedő számban látogattak ide Ausztriából, Németországból és Csehországból, de megemlítendő az oroszországi vendégek jelenléte is, akik közel másfélszer annyian jöttek, mint 2010. január és novembere között, valamint az átlagos tartózkodási idő tekintetében is élen járnak (7,6 nap), csak az izraeliek időztek tovább (8,4 napig).

Győr-Moson-Sopron megyében 2011. január-novemberben 427 ezer vendég közel 966 ezer éjszakát töltött el. Ez a régió vendégforgalmának egyharmadát képviselte, és itt realizálódott a vendégéjszakák 23,5%-a. A vendégek 3,1%-os, míg a vendégéjszakák 0,5%-os emelkedése figyelhető meg a bázisidőszakhoz képest. Külföldről többen és hosszabb időre érkeztek, a belföldi forgalom ezzel szemben stagnálást mutatott. Az átlagos tartózkodási idő 2,3 éjszakát tett ki.

A megye szálláshelyein a külföldiek 409 ezer éjszakára maradtak, melynek nyolctizedét az Európai Unióból érkező állampolgárok töltötték el. Legjelentősebb idegenforgalmi partner Németország, a külföldi vendégéjszakák mintegy harmadának lefoglalásával. Csaknem azonos számban érkeztek Ausztriából és Romániából (28–28 ezer fő) a megyébe. A megye idegenforgalmának alakulásában jelentősebb súllyal bír még Ukrajna és Csehország, az innen érkezők az éjszakák 5,3 és 8,3 %-át regisztrálták.

Egy régebbi riportunkat itt olvashatják:

Szép városunk van, tengerre néző szobánk nincs