Hirdetés
Győr+
2012.07.07. 21:59

Norvég film nyerte el a fődíjat 47. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban

A The Almost Man (Mer eller mindre mann) című, Martin Lund rendezte norvég játékfilm nyerte el szombat este Karlovy Varyban a 47. nemzetközi filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt.

Hirdetés

Az ünnepélyes díjkiosztásra a Thermál szálló dísztermében a cseh politikai, társadalmi és kulturális élet neves képviselőinek jelenlétében került sor.

Hirdetés

A záróünnepségen Susan Sarandon Oscar-díjas amerikai színésznő életműdíjat vett át a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért. A nyitóesten ugyanilyen Kristályglóbuszt kapott Helen Mirren, szintén Oscas-díjas brit színésznő.

A versenykategória zsűrije 12 film közül választotta legjobbnak a norvég alkotást. Alkotói a Kristályglóbusszal együtt 25 ezer dolláros pénzjutalomban is részesültek. A győztes film tulajdonképpen egy eredeti stílusú pszichológiai tanulmány, kitűnő egyéni alakításokkal. Főszereplője, Henrik Rafaelsen megkapta a legjobb férfi alakításért járó díjat.

Különdíjban részesítette a versenykategória zsűrije Marco Tullio Giordana olasz rendező Romanzo di una strage című filmjét.

A legjobb rendezésért járó díjat a kanadai Rafael Quellet kapta a Camion című alkotásért. A legjobb női alakításért járó díjat Lejla Hatami kapta, aki az Ali Mosaffa rendezte Peleh akhar című iráni alkotásban szerepel.

A fél óránál hosszabb dokumentumfilmek kategóriájában a Poslednata lineika na Sofia című, Iliana Meteva rendezte bolgár-horvát-német alkotás, míg a fél óránál rövidebb dokumentumfilmeknél a Sergio Oksman rendezte Story for the Modlins című spanyol film nyert. Mindkét film alkotói 5000-5000 dolláros pénzjutalomban is részesültek.

A nézők díját az Hasta la vista! című belga film kapta. Rendezője Geoffrey Enthoven.

A 47. nemzetközi filmszemlén Karlovy Varyban – Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiválján – több mint 210 filmet láthattak az érdeklődők. A fesztivál költségei 135 millió cseh koronára – csaknem másfél milliárd forintra – rúgtak.

(MTI)

likeold
a fb oldalunkat