Győr+
2011.10.24. 08:38

Női kézilabda Eb-selejtező – Fontos győzelem a fehéroroszok ellen

Óriási lépést tett az Európa-bajnoki kijutás felé a magyar női kézilabda-válogatott, amely a selejtezősorozat vasárnapi játéknapján izgalmas mérkőzésen 28-25-re nyert a fehérorosz csapat otthonában. Karl Erik Böhn szövetségi kapitány együttese így két forduló után százszázalékos.

I. csoport, 2. forduló:

Fehéroroszország-Magyarország 25-28 (14-12)

gól: Lobah 6, Jankovszkaja 5, Kurcsankova 4, Artyuhovics 3, Sztyepanova 2, Kotina 1, Moroz 1, Dronava 1, Drozdova 1/1, Dubovcova 1, illetve Görbicz 9/4, Szucsánszki 5/2, Tomori 3, Vérten 2, Kovacsicz 2, Bulath 2, Rédei-Soós 2, Hornyák 1, Szamoránsky 1, Szabó 1

Eleinte Görbicz büntetőivel tartotta magát a magyar csapat, majd a fehéroroszok fantasztikus tíz percet produkáltak, és 2-3-ról előbb 6-3-ra, majd a 13. percre 8-4-re elhúztak. Aztán Herr vezérletével sikerült a védelmet megerősíteni, és megkezdte a felzárkózást Karl Erik Böhn együttese. A 18. percben, 9-8-nál a fehéroroszok időt kértek.

Vérten sérülése miatt állt a játék, a szélső ebben a szakaszban ráadásul gólerősnek is bizonyult, így különösen érzékenyen hatott lecserélése. Létszámfölényben még rövid időre átvette a vezetést a magyar csapat, ám a szünetig hátralévő időben a Ferencvárosban légiós kapus, Ambramovics pillanatai következtek, így a pihenőre a vendéglátó vonult kétgólos előnnyel.

A szünet után három magyar találat már a fordulatot jelentette. Lobahot kiállították, ám meglépnie nem sikerült a vendégeknek, hanem fej fej mellett haladt a két együttes, ráadásul Görbicz büntetőt rontott.

Szucsánszki és Tomori gyors gólját követően, 17-19-nél – éppen amikor negyedóra volt hátra – időt kértek a hazaiak. Szucsánszki kiállítása alatt nem esett gól, majd Szabó jóvoltából 17-20-ra alakult az állás, ám nem adták fel a hazaiak, akiknek jót tett a kapuscsere, mert Safonova két lövést is megfogott.

Ám a hajrában már nem volt ellenszer, mert a Görbicz vezérelte magyar együttes – főleg az irányító pazar passzaival – hengerelt, és a fehéroroszoknak erre nem volt válaszuk.

Karl Erik Böhn:

“Azzal tudtunk nyerni, hogy a második félidőre jobb lett a védekezésünk, a támadásokban pedig felgyorsultunk. A fehéroroszok bebizonyították, hogy otthon nagyon veszélyesek, ráadásul kapusuk nagyon jól ismeri a magyar mezőnyjátékosokat. Nálunk Herr a kapuban volt jó, Görbicz és Szucsánszki pedig elől nyújtott átlagon felülit. Éreztük magunkon a nyomást, de a csapattal még csak egy hete tudunk együtt gyakorolni, és most még utaznunk is kellett. A következő körben, tavasszal már jobb formában leszünk.”

A mostani siker azt jelenti, hogy a magyarok az azeriekkel és a fehéroroszokkal szemben is jelentős előnyre tettek szert, és mivel a kvartettből a két legjobb jut majd tovább, a papírforma alapján a németek ellen a csoportelsőség lesz a tét.

A nap másik mérkőzésén:

Azerbajdzsán-Németország 16-34 (7-15)

Az állás: 1. Németország 4 pont (61-35), 2. Magyarország 4 (69-44), 3. Fehéroroszország 0 (44-55), 4. Azerbajdzsán 0 (35-75)

A kvartettből az első két helyezett jut ki a 2012. december 2. és 16. között sorra kerülő, hollandiai Eb-re.

Szerdán játszották:

Magyarország-Azerbajdzsán 41-19

Németország-Fehéroroszország 27-19

A további program:

3. forduló (március 21/22.):

Magyarország-Németország

Azerbajdzsán-Fehéroroszország

4. forduló (március 24/25.):

Németország-Magyarország

Fehéroroszország-Azerbajdzsán

5. forduló (május 30/31.):

Fehéroroszország-Németország

Azerbajdzsán-Magyarország

6. forduló (június 2/3.)::

Németország-Azerbajdzsán

Magyarország-Fehéroroszország

(MTI)