Hirdetés
Győr+
2012.05.03. 15:58

Nívódíj a Kosaras-dombi Viatornak

Építőipari Nívódíjat kapott a pannonhalmi Viator Apátsági Étterem és Borbár.

Hirdetés

Egy létesítmény tervezésének, megvalósításának és kivitelezésének minőségéért, elismert szakemberek bírálata alapján adják át az Építőipari Nívódíjat, melyet az idén a pannonhalmi Viator Apátsági Étteremnek és Borbárnak ítéltek oda.

Hirdetés

A táblaavatás előtt Várszegi Asztrik püspök-főapát arról beszélt: az a bátor gondolat talált elismerésre, hogy , a világörökség részének nyilvánított történelmi helyre, a Pannon tájba egy kortárs épületet mertek emelni. A létesítményt a Merkbau Kft. rendkívül igényesen valósította meg., a holland-magyar Roeleveld-Sikkes építésziroda tervei alapján.

Dick Sikkes az épület főtervezője eddigi munkáinak egyik legszebb ékszerdobozaként említette a Viatort. Elmondta: megvalósulása a komplex és integrált tervezés remek példájának bizonyult.

A jól használható épületben az önkiszolgáló és a színvonala a la carte étterem mellett helyet kapott konferencia- és előadóterem is. A téglalap alakú, hosszanti részén üvegfalú épület 880 millió forintba került.

A hivatalos ünnepséget követő háttérbeszélgetéseken elhangzott, hogy az építész szakma világszerte nagyra értékeli az épületet, idehaza jobban megoszlanak a vélemények róla.. Az viszont biztos, hogy ebben a történelmi környezetben egy, az apátság szépségeivel versenyre kelni akaró álbarokk épület az egész környéket elcsúfította volna.

A Viator letisztult formájában, arányaiban, anyagában vállalja a maga korát, korszakának építészeti értékeit.

gyorplusz.hu

Fotó: Szigethy Teodóra

likeold
a fb oldalunkat