Hirdetés
Győr+
2012.11.04. 09:33

Nincs messze Hanna a gyógyulástól

„Gyere kiscicám!” – szólítja apukáját Hanna, mikor játszani akar. A kicsi lány saját megszólítását tanulta el édesapjától, szülei számára ez oly különlegesen cseng, mint semmi más. A súlyos táplálási nehézségekkel küzdő Burján Hanna már egykét szavas mondatokban beszélget, a kezelésekkel folyamatosan új eredményeket ér el, de a terápiának még nincs vége.

Hirdetés

Újabb látható eredményeket ért el a szeptemberi, németországi háromhetes terápia a súlyos táplálási nehézségekkel küzdő, győr-ménfőcsanaki Burján Hannánál. A kislány születése óta egy súlyos betegséggel, az úgynevezett Smith-Lemli-Opitz szindrómával küzd, vagyis a rengeteg műtét ellenére normál úton nehezen táplálható, így hasi szondán keresztül jut élelemhez.

 

Hirdetés

Szülei minden lehetőséget megragadnak, hogy a kislány esélyt kapjon a normális életre. Így kerültek több mint egy éve Németországba is, ahol speciális kezelésen esett át Hanna. Már az első alkalommal látható eredményeket értek el a kislánynál, ezért a terápiát azóta két alkalommal megismételték.

 

„Az eddigi legnehezebb heteken vagyunk túl” – mondták a szülők a szeptemberi útról. Burján Zoltán kifejtette, Hanna szervezete folyamatosan tiltakozott az ellen, amit az orvosok szerettek volna elérni, hogy a nyelési reflex bekapcsoljon. A betegség egyik jellegzetessége ugyanis, hogy az oly egyszerűnek tűnő evés, ivás, ezek apró részmozdulataiból álló művelet nem indult el a kislánynál.

 

 

 

A terapeuták szerint fejben van a probléma, így a feladat a reflex beindítása. A korábbi kezelések alkalmával megtanították a kislányt harapni, kortyolni, ízlelni, hogyan tartsa a nyelvét ezek közben, ám a szilárd táplálék nyelése, s a részműveletek összehangolása még hátra volt. Az őszi találkozón ezeket tanulta a győri kislány, de tovább ismételték az evés folyamatának többi apró mozzanatát, valamint ismételték a logopédiai kezeléseket is. A kitartás meghozta a gyümölcsét, a kislány otthon kéri az innivalót, s ügyesen le is nyel néhány kortyot. Ha éhes, szól, hogy enni szeretne, harapja az ételt, jó helyen van a nyelve, de az utolsó mozzanat még döcög.

 

Az orvosok szerint Hanna nincs messze a céltól. Ezt bizonyítják az elért apró sikerek is, mikor például „Gyere kiscicám”-mal hívja játszani apukáját, valamint hogy befogadta egy bölcsődei csoport, ahol barátokat szerezhetett.

 

A haladás, a folyamatos fejlődés érdekében a kezelést decemberben újra meg kell ismételni. A család tartalékai azonban végesek. Azért, hogy a kislány esélyt kapjon a normális életre, mi is tehetünk. Jótékonysági koncertet szerveznek november 10-én Hanna gyógykezelésének támogatására a Széchenyi-egyetem Bridge hallgatói klubjában. A 20 órakor kezdődő esten a Maybe és a Hetedik Bekezdés zenekarok lépnek fel. Várnak minden segíteni szándékozót.

 

 

Helyszínváltozás!

 

Hanna gyógykezelésének támogatására rendezett jótékonysági koncert helyszíne megváltozott! A Maybe és a Hetedik Bekezdés zenekar a Bridge-ben lép fel november 10-én 20 órától.

 

 

Szigethy Teodóra

Fotó: Sz. T.

likeold
a fb oldalunkat