Hirdetés
Szerda éjfélig várjuk a fotókat

Nevezz az adventi koszorú szépségversenyre!

illusztráció
Győr+
2019.12.08. 16:13

Nemrég hirdettük meg a Győr+ Adventi koszorú szépségversenyét, ahol az első három helyezett értékes Dorko vásárlási utalványokat nyerhet. Semmit nincs még veszve, hiszen szerda éjfélig még várjuk a fotókat!

Hirdetés

Ráadásul akik mától küldik be a jatek@gyorplusz.hu e-mail címre a fényképeket, azok már azt is megmutathatják, hogy a második gyertya fénye milyen ragyogást hozott a vasárnapjukba.

Érdemes pályázni, hiszen értékes Dorko vásárlási utalványokat lehet majd nyerni, illetve Nagy Eszter Kreatívan, magyarosan című szakácskönyvének dedikált példányát is!

A játékról bővebben korábbi cikkünkben olvashattok, a JÁTÉKSZABÁLYT pedig a feliratra kattintva találjátok meg!

Hirdetés

Most pedig tartsatok velük, s egy kicsit ismerjük meg együtt az adventi koszorú történetét:

Egészen az 1893-es évekig kell visszamennünk ahhoz, hogy az „első adventi koszorúról” említést találjunk. Ekkor egy evangélikus lelkész, Johann H. Wichern egy német kisváros árvaházában szerette volna a gyermekeket meglepni valamivel, ami a karácsonyra készíti fel a szívüket és a lelküket. Nem az általunk ismert adventi koszorú volt ez még, hanem egy kocsikerék, s 24 szél gyertyát helyezett el rajta a lelkész: húsz kisebb pirosat és négy nagyobb fehéret.

Szentestéig pedig minden nap meggyújtott egy szálat, hogy a gyermekek ebből láthassák mennyit kell még aludniuk karácsonyig. Az ötletes „találmánynak” gyorsan híre ment, s egyre több helyen lehetett vele találkozni, akár templomokban, akár magánházaknál. Persze volt ahol már a kisebb verzióját tették ki, vagy vesszőből, vagy örökzöldből fonták, s hogy az idő telt, végül csak a négy vasárnapot jelképező gyertyák maradtak fent.

Végül egész Európában elterjedt, s igaz, hogy sokat változott formájában, összetételében és színében, napjainkban is az ünnep előtti várakozást jelképezi.

A gyertyák jelentései

Ahogy vasárnapról vasárnapra egyre több gyertyaláng világít az adventi koszorún, úgy lesz egyre világosabb is, amely az emberek szívében is fényt hoz, míg eljön a Szenteste és Krisztus megszületése.

A klasszikus színak a három lila és egy rózsaszín gyertya, nem véletlenül:
– Az első héten meggyújtott lila a hitet jelképezi
– A második lila a remény gyertyája
– A harmadik rózsaszín az örömöt jelképezi. Míg a másik három a bűnbánat színét jelentő lila, ez a szál mindig rózsaszín.
– A negyedik, s egyben az utolsó lila pedig a szeretet jelképe.

Mára már egyre több alapanyagból és színből készítik az adventi koszorúkat, amely azonban a jelentésén semmit sem változtat: készülünk a karácsonyra, ünneplő öltöztetjük a lelkünket, az otthonunkat, egy kicsit jobban figyelünk egymásra, s elcsendesedünk.

Mutassátok meg, nektek milyen az adventi koszorútok! Részletek ITT!

Kapcsolódó témák: #advent | #karácsony |
likeold
a fb oldalunkat