Győr+
2011.09.13. 16:01

Nemzetközi Rajz- és Képgrafikai Biennále szeptember 23-tól Győrött

A szerepcsere a témája az I. Nemzetközi Rajz- és Képgrafikai Biennálénak, amely szeptember 23-án nyílik Győrött, az Esterházy-palotában.

A seregszemlére mintegy 150 alkotó, több ismert magyar és külföldi képzőművész, továbbá számos pályakezdő jelentkezett munkáival. Ezek közül választotta ki a kiállításon látható alkotásokat a bíráló bizottság – mondta a rendező Városi Művészeti Múzeum igazgatója kedden az MTI-nek.

A biennálén csaknem száz művész alkotásait vonultatják fel három kiállítóhelyen – az Esterházy-palotában, a Magyar Ispitában és a Napóleon-házban -, összesen 800 négyzetméteren – tette hozzá Grászli Bernadett.

A szakmai zsűri már most nyilvánosságra hozta a díjazottak névsorát: a nagydíjat Molnár Zsolt, a Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatója nyerte el, a győri önkormányzat díját Lukas Pompa szlovák alkotónak ítélték oda, míg a Városi Művészeti Múzeum díjában Vörös Máté részesül. Dobson Fanni, továbbá két szlovák grafikusművész, Katarina Hutnikova és Martin Sevcovic pedig meghívást kap a 44. NemzetköziGyőri Művésztelepre.

Noha évtizedek óta rendeznek nemzetközi grafikai biennálét Győrött, a hamarosan nyíló kiállítással egy új sorozat indul, amely szakmai törekvéseiben eltér a korábbi gyakorlattól, nem foglalkozik komputer grafikával, hanem a hagyományos képgrafikai eljárások fóruma kíván lenni. A kiállításon így szabadkézi rajzokat, magas-, mély- és síknyomásos technikával, valamint szerigráfiával készült grafikai lapokat, művészkönyveket és térbeli installációkat láthat a közönség.

Újdonság az is, hogy a művészek ezúttal szabadon jelentkezhettek munkáikkal a seregszemlére, míg korábban azok mutatkoztak be, akik meghívást kaptak a képzőművészeti eseményre – mutatott rá Grászli Bernadett.

(MTI)