Győr+
2012.07.21. 14:02

Nemzetközi Művésztelep újdonságokkal

Negyvennegyedik alkalommal rendezik meg Győrben a Nemzetközi Művésztelepet. A város legjelentősebb képzőművészeti hagyományai között számon tartott rendezvényre ezúttal nyolc alkotót hívtak meg a házigazdák. A részletekről Grászli Bernadett múzeumigazgató számolt be lapunknak.

A hagyománytól eltérően idén egyhetes alkotóműhellyel kezdődött a művésztelep. Az Art Workshop elnevezésű program résztvevője öt fiatal festő és grafikusművész hölgy volt. A két ausztrál és három magyar művész az egy hét alatt közös alkotást hozott létre, a közös produktumot a nagyközönség a művésztelep záró kiállításán tekintheti meg. Grászli Bernadett még egy újdonságra felhívta a figyelmet, idén a Napóleon-ház négyszáz négyzetméteres kiállítási területén rendezik meg a záró kiállítást, ahol nemcsak a művésztelepen készült alkotásokat, hanem a résztvevők korábbi munkáit is bemutatják.

Maga a Nemzetközi Művésztelep július 16-án kezdődött és két héten át tart. A művészek festményeket, szobrokat, papírműveket, egyedi és sokszorosító grafikákat, installációkat készítenek a Grafikai Műhelyben, a múzeum papírrestaurátor műhelyében és a múzeum épületeiben kialakított alkalmi festőműtermekben. A művésztelep lakója a Nemzetközi Rajz és Képgrafikai Biennálé két szlovák díjazottja, Katarina Hutniková és Martin Ševčovič, a fődíjas Molnár Zsolt, a győri Tolnay Imre, továbbá Balogh István, Dobson Fanni és két ausztráliai művész, Laura Jade Hindes és Diák Mónika Viktória.

A két hét alatt a közönség több alkalommal találkozhat az alkotókkal. Tolnay Imre képzőművész hétfőn hat órától a Kossuth utcai Alkotóműhelyben várja az érdeklődőket. Diák Mónika Viktória és Laura Jade Hindes ausztráliai képzőművészekkel kedden hatkor lesz beszélgetés az Esterházy-palotában. Katarina Hutniková és Martin Ševčovič szlovák grafikusművészekkel szerdán, Balogh István, Dobson Fanni és Molnár Zsolt képzőművészekkel csütörtökön hatkor találkozhat a közönség, szintén az Esterházy-palotában. A Művésztelep hagyományosan kiállítással zárul, amely július 28-tól augusztus 31-ig lesz látogatható a Napóleon-házban.

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor