Hirdetés
Győr+
2013.03.19. 13:06

Nemzetközi doktoranduszkonferencia Győrben a fenntarthatóságról

A tudomány nemzetköziségét hangsúlyozták a Nyugat-magyarországi Egyetem professzorai a fenntarthatósággal foglalkozó nemzetközi doktoranduszkonferencia előtt tartott sajtótájékoztatón kedden Győrben.

Hirdetés

A fenntartható erdő- és vadgazdálkodás, a környezetkímélő növénytermesztés és állattenyésztés kérdéseit elemző nemzetközi konferencia jelentőségére utalva Mátyás Csaba akadémikus hangsúlyozta: a doktori iskolák hallgatóinak a világ tudományával kell lépést tartaniuk.

“Európa és a világ tudományossága a standard, ebben az összefüggésben nem külföldiek, hanem társak” a Lengyelországból, a Csehországból, a Hollandiából, az Angliából érkezett fiatal kutatók – fogalmazott.

Hirdetés

A konferenciák – miként a győri is – alkalmat kínálnak arra, hogy a tudósjelöltek nemzetközi kitekintésben lássák munkájuk eredményeit, hiszen a tudományos világhoz kell mérni eredményeiket – mondta Benedek Pál professzor a sajtótájékoztatón.

Merényi Miklós akadémikus a fenntarthatósággal összefüggésben hangsúlyozta: a fenntarthatóság követelménye “erkölcsi kényszer”, amely abban foglalható össze, hogy a jelen igényeinek a jövő generáció érdekit nem sértve tegyünk eleget. Ezt csak a fiatalokkal együtt lehet megoldani – szögezte le.

A kétnapos konferencián több mint száz tudósjelölt mutatja be kutatási eredményeit nemzetközileg elismert professzorok előtt – közölte Cseh Sándor rektorhelyettes a sajtótájékoztatón.

A magyar doktoranduszokon kívül kilenc közép- és nyugat-európai ország tehetségei adnak számot angolul, egyebek között a környezettudományok, erdészeti és vadgazdálkodási, növénytermesztési és állattenyésztési tudományok, továbbá az anyagtudományok terén elért eredményeikről a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán.

A tanácskozás második napján Csépe Valéria, az MTA főtitkárhelyettesének vitaindító előadása után a tehetséggondozás és az európai doktori képzések helyzetét, lehetőségeit fórumon vitatják meg a résztvevők.

A konferenciát az Új Széchenyi Terv keretében elnyert pályázati támogatásból rendezi meg a campus.

 

(MTI)

likeold
a fb oldalunkat