Hirdetés
Saját értéktára lesz Győrnek

Nemzeti értékké válhat az Audi TT

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2020.10.01. 10:18

Települési értéktárat hoz létre Győr és a munkát már ma elkezdjük – jelentette be dr. Dézsi Csaba András polgármester szerdán azon a rendezvényen, ahol a megye értékeire és a „Négy vármegyei kincsei – megyerikumok Győr-Moson-Sopron megyéből” című könyvre hívták fel a figyelmet a szervezők az Apátúr-házban.

Hirdetés

Magyarországon hét évvel ezelőtt az elsők között hozta létre a megyei közgyűlés a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktárat, amely máig a legdinamikusabban fejlődő értéktár. A höveji csipke volt az első, amely hivatalosan is megyerikum lett, azóta 101-re bővült az értékek száma. Az értéktárba bárki jelölhet számára fontos helyi jellegzetességet, melyről az értéktárbizottság dönt. A helyi kincs később megyerikum, nemzeti érték, vagy akár hungarikum is lehet.

„Fontos, hogy az értéknélküliséget hirdető európai trenddel szemben mi megőrizzük a keresztény hagyományainkat, értékeinket, sokszínűségünket és azokat mutassuk is meg„– fogalmazott Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke. A politikus bejelentette, a napokban az Audi TT-t és a Szigetközi Frissvizet a Magyar Értéktárba javasolta felvenni.

Hirdetés

A Győri Értéktár létrehozásnak a célja, hogy számba vegyék az értékeket, megtekinthető, átlátható és elgondolkodtató legyen, az itt élők büszkeséggel tekintsenek rá, és identitástudatot adjon számukra. A megyei értéktárban már eddig is számos meghatározó győri érték megtalálható, ipari, szakrális, kulturális és történelmi.

„Legyünk büszkék az elődeink által megteremtett értékekre és arra, amiket mi teremtetünk meg. Ez Győr városának nagyon fontos és örömmel csatlakozunk az értéktár „mozgalomhoz”. Ezen értékek közös felkutatása erősítik az összetartozásunkat, az egységünkethangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András polgármester.

Pető Péter, az Értéktár Bizottság elnöke is az egységről, az összefogásról beszélt, arról, hogy a testület feladatának tekinti a feltárt értékek által a nemzeti identitástudat, a megyei identitástudat erősítését. Értékekben bővelkedik megyénk, hiszen négy történelmi vármegye 1100 éves kincsét őrzi.

A most megjelent könyv ezek közül a megyei értékek közül mutat be néhányat, melyben megtalálható a természeti és épített környezetünk éppúgy, mint a társadalmi szokásaink vagy a gasztronómiánk.

A rendezvényen közreműködtek a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának hallgatói, dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató, egyetemi docens saját gyűjtését, Dely Mári balladáját adta elő, valamint levetítették a megyei értékekről készült filmet.

Kapcsolódó témák: #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat