Nemzetek a konyhában
Egy népszerű magyar egytálételt gondolt újra Nagy Eszter Creative Chef, desszertként pedig egy spanyol édesség elkészítését olvashatják tőle, amit a dél-európai országban gyakran reggeliként szolgálnak fel.
Rakott burgonya, kolbász-chips, tejfölhab
1,5 kg burgonya
0,5 l tejszín
3 db tojás
15 dkg trappista sajt
15dkg füstölt sajt
só
3 gerezd fokhagyma
5 dkg vastagkolbász
2 dl tejföl
A burgonyát meghámozzuk és vékoonyra szeletelve a tejszínnel, sóval és zúzott fokhagymával öszefőzzük. Ha kicsit kihűlt, belekeverjük a felvert tojásokat, a kétféle reszelt sajtot és egy mély tepsiben 130-140 fokon készre sütjük.
A kolbászt vékonyra szeleteljük és sütőben 170 fokon körülbelül 15-20 percig szárítjuk.
A tejfölt pici sóval, 1 dl vízzel alaposan elkeverjük és habszifonba töltve használjuk fel a tálaláshoz.
Churros, avagy a spanyol “forgácsfánk”
A churros alapja nem más, mint a francia égetett tészta, avagy a képviselőfánk tésztája.
100 g víz
100 g tej
100 g vaj
100 g liszt
csipet só, csipet cukor
4 db egész tojás
A vizet a tejjel és a vajjal felforraljuk, kevés sóval, cukorral ízesítjük és belekeverjük a lisztet.
A masszát mindaddig a tűzön hagyjuk, amíg egy gömbbe össze nem áll.
Ekkor egy másik edénybe tesszük és habverővel keverve egyesével hozzá adjuk a tojásokat.
A kész masszát habzsákba töltjük és forró olajba nyomva kisütjük.
A kisült “kukacokat” fahéjas pocukorral meghintjük és lekvárral vagy csoki pudinggal tálaljuk.