Győr+
2018.02.23. 20:00

Nemzetek a konyhában

Egy népszerű magyar egytálételt gondolt újra Nagy Eszter Creative Chef, desszertként pedig egy spanyol édesség elkészítését olvashatják tőle, amit a dél-európai országban gyakran reggeliként szolgálnak fel.

Rakott burgonya, kolbász-chips, tejfölhab

1,5 kg burgonya

0,5 l tejszín

3 db tojás

15 dkg trappista sajt

15dkg füstölt sajt

3 gerezd fokhagyma

5 dkg vastagkolbász

2 dl tejföl

 

 

 

A burgonyát meghámozzuk és vékoonyra szeletelve a tejszínnel, sóval és zúzott fokhagymával öszefőzzük. Ha kicsit kihűlt, belekeverjük a felvert tojásokat, a kétféle reszelt sajtot és egy mély tepsiben 130-140 fokon készre sütjük.

A kolbászt vékonyra szeleteljük és sütőben 170 fokon körülbelül 15-20 percig szárítjuk.

 

A tejfölt pici sóval, 1 dl vízzel alaposan elkeverjük és habszifonba töltve használjuk fel a tálaláshoz.

 

Churros, avagy a spanyol “forgácsfánk”

A churros alapja nem más, mint a francia égetett tészta, avagy a képviselőfánk tésztája.

100 g víz

100 g tej

100 g vaj

100 g liszt

csipet só, csipet cukor

4 db egész tojás

 

 

 

A vizet a tejjel és a vajjal felforraljuk, kevés sóval, cukorral ízesítjük és belekeverjük a lisztet.

A masszát mindaddig a tűzön hagyjuk, amíg egy gömbbe össze nem áll.

Ekkor egy másik edénybe tesszük és habverővel keverve egyesével hozzá adjuk a tojásokat.

A kész masszát habzsákba töltjük és forró olajba nyomva kisütjük.

A kisült “kukacokat” fahéjas pocukorral meghintjük és lekvárral vagy csoki pudinggal tálaljuk.