Nem jön a baba – ismeretterjesztő és érzékenyítő beszélgetések, Bajzát Zsuzsi vezetésével

Bajzát Zsuzsi Győr+
2023.01.30. 14:29

Amikor egy pár úgy dönt, hogy családot alapít, akkor először szinte mindenkinek ugyan az a kép sejlik fel a szeme előtt. Szerelmes ölelések, boldog felismerés, meghitt várandósság, aztán pedig önfeledt babakacaj, ami csordultig tölti a szíveket. De mi van akkor, amikor ez nem megy ennyire simán? Sőt. Ma hazánkban csaknem minden ötödik párnak szembe kell néznie a meddőség problémájával. Rájuk milyen jövő vár? Létezik alternatív happy end? A Győr+Este új, 10 részes sorozatában ezt a kérdést járjuk körbe.

Először is fontos leszögezni, mindenkinek más a családról alkotott képe, és ez így van rendben. Akadnak, akik csak egy gyermekre vágynak, és vannak, akik egy focicsapatnyira. Előfordul, hogy egy pár úgy dönt, hogy nem várnak éveket a családalapításra, és bizony az is megesik, hogy úgy érzik, ők ketten is tökéletes boldogságban tudnak élni. 

Ha viszont megszületik a vágy arra, hogy egy gyermekkel lenne teljes a család, akkor nagyon nehéz szembesülni a felmerülő nehézségekkel. Minden terhesség hordoz magában némi kockázatot, az édesanyák vizsgálattól vizsgálatig, sőt sokszor már a fogantatás előtt is félve, óvva gondolnak gyermekeikre. Sajnos azonban, egyre gyakrabban fordul elő, hogy hiába várják a két csíkot a terhességi teszten, valamiért nem jön a baba.

A kezdeti boldog képet tehát felváltja a kétségbeesés, az önvád, vagy rosszabb esetben – bár ez nézőpont kérdése – a másik fél okolása. Jönnek a vizsgálatok, a tuti receptek, a népi praktikák, végül pedig amikor kézhez kapják a diagnózist, a papírt, amin feketén fehéren le van írva, hogy nem alkalmas a nő vagy a férfi teste arra, hogy gyermeket vállaljon, akkor szépen lassan a szavak is elfogynak.

Egészen addig, amíg fel nem tűnnek a horizonton az alternatív happy endek. Az orvostudomány fejlődésével, a nevelőszülői hálózat, és az örökbefogadás lehetőségével azok is megélhetik a szülővé válás csodáját, akik hátránnyal indulnak el ezen az úton. A Nem jön a baba című műsorban olyan szakemberekkel, segítőkkel, érintett családokkal beszélgetünk majd, akik első kézből, közérthetően, mesélnek azokról az opciókról, amik segíthetnek a családra vágyó pároknak. 

Az első adás vendége Mirzah-Gerely Nóra kineziológus, life coach lesz, aki a gyermekvállalás lelki oldaláról, felmerülő félelmekről, elfogadásról, és sikertörténetekről mesél majd a hallgatóknak február 2-án 19 órától, a 100.1-en!

Nyitókép: Mirzah-Gerely Nóra 

Kapcsolódó témák: #babavárás | #Győr+ Rádió | #várandósság |