Néhány falat Olaszország
Egy őszi, olasz utazást idéző ételeket készít a Győr+ Televízió legújabb adásában Nagy Eszter Creative Chef, aki ezúttal a győri Gusto Delicate üzletvezetőjével, Margitics-Szabó Anikóval főzött a boltban, ahol különböző országok autentikus, házi és bio alapanyagai várják a vásárlókat.
Sütőtökös rizottó
30 dkg rizottó rizs
1,5 dl száraz fehérbor
1 fej hagyma
kb. 20 dkg reszelt sütőtök
0,7 dl alaplé
8 dkg parmezán
8 dkg vaj
pármai sonka díszítéshez
tökmagolaj díszítéshez
Az apróra vágott hagymát és a rizottó rizst üvegesre pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral és addig kevergetve forraljuk, míg minden bor el nem forr.
Ekkor belekeverjük a reszelt sütőtököt, majd innentől apránként (merőkanalanként) adjuk hozzá az alaplevet további folyamatos kevergetés mellett, hiszen ekkor lesz igazán krémes.
Mindig csak akkor jöhet a következő kanál alaplé, ha az előzőt a rizs már teljesen felvette. Amikor minden alaplé elfogyott, akkor lezárjuk, belekeverjük a vajat és a reszelt parmezánt, majd a vékonyra szelt sonkával és pár csepp tökmagolajjal tálaljuk.
Kávés pohárkrém karamellizált dióval
1 dl kávé
1 dl habtejszín
20 dkg étcsokoládé
15 dkg diós zabkeksz
egy marék dió
egy marék barnacukor
tejszínhab díszítéshez
A kávét a tejszínnel összeforraljuk, majd a tűzről levéve, feloldjuk benne a csokoládét. A zabkekszet lemorzsoljuk és négy pohárba egyformán elosztjuk.
A diókat a cukorral egyszerre serpenyőbe helyezzük, karamellizáljuk, majd ha kihűlt, összetördeljük.
A kihűlt kávés csokoládékrémet a kekszre öntjük, majd a tejszínhabbal és a tört édes dióval kínáljuk.
Fotó: Marcali Gábor