Győr+
2017.10.13. 17:24

Néhány falat Olaszország

Egy őszi, olasz utazást idéző ételeket készít a Győr+ Televízió legújabb adásában Nagy Eszter Creative Chef, aki ezúttal a győri Gusto Delicate üzletvezetőjével, Margitics-Szabó Anikóval főzött a boltban, ahol különböző országok autentikus, házi és bio alapanyagai várják a vásárlókat.

Sütőtökös rizottó

30 dkg rizottó rizs

1,5 dl száraz fehérbor

1 fej hagyma

kb. 20 dkg reszelt sütőtök

0,7 dl alaplé

8 dkg parmezán

8 dkg vaj

pármai sonka díszítéshez

tökmagolaj díszítéshez

 

 

Az apróra vágott hagymát és a rizottó rizst üvegesre pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral és addig kevergetve forraljuk, míg minden bor el nem forr.

Ekkor belekeverjük a reszelt sütőtököt, majd innentől apránként (merőkanalanként) adjuk hozzá az alaplevet további folyamatos kevergetés mellett, hiszen ekkor lesz igazán krémes.

Mindig csak akkor jöhet a következő kanál alaplé, ha az előzőt a rizs már teljesen felvette. Amikor minden alaplé elfogyott, akkor lezárjuk, belekeverjük a vajat és a reszelt parmezánt, majd a vékonyra szelt sonkával és pár csepp tökmagolajjal tálaljuk.

 

Kávés pohárkrém karamellizált dióval

1 dl kávé

1 dl habtejszín

20 dkg étcsokoládé

15 dkg diós zabkeksz

egy marék dió

egy marék barnacukor

tejszínhab díszítéshez

 

 

A kávét a tejszínnel összeforraljuk, majd a tűzről levéve, feloldjuk benne a csokoládét. A zabkekszet lemorzsoljuk és négy pohárba egyformán elosztjuk.

A diókat a cukorral egyszerre serpenyőbe helyezzük, karamellizáljuk, majd ha kihűlt, összetördeljük.

A kihűlt kávés csokoládékrémet a kekszre öntjük, majd a tejszínhabbal és a tört édes dióval kínáljuk.

 

Fotó: Marcali Gábor