Győr+
2011.08.29. 16:43

Négy hiányterületet töltöttek fel a kórházban

Lezárult a foglalkoztatottság támogatására irányuló projekt a győri Petz Aladár Oktató Kórházban. Négy hiányterületre öt embert vettek fel.

Tamás László János, a Petz kórház főigazgató főorvosa elmondta, az intézmény közel 50 millió forintot nyert az ellátórendszer hatékony működéséhez szükséges humán erőforrás biztosításához.

A projekt négy hónapos toborzással kezdődött, a foglalkoztatás pedig 20 hónapra szólt. A kórháznak vállalnia kellett, hogy további 20 hónapban fenntartja a munkaviszonyt a szakemberekkel.

A főigazgató hangsúlyozta, azokra a területekre koncentráltak, ahol szakemberhiány volt, illetve, ahol hosszú a várakozási idő. A négy helyre öt főt vettek fel – kettő félállásban dolgozik a győri kórházban. A projektnek köszönhetően plusz két pszichiáter, egy ortopéd és mozgásszervi sebész, egy korboncnok és egy bőrgyógyász rendel a Petz kórházban.

Tamás László János kiemelte, Győr szerencsésnek mondhatja magát, ugyanis azok az orvosok, akik külföldön akarnak elhelyzekedni, gyakran ugródeszkának használják a kórházat, egy-két évet eltöltenek itt.

A szakemberhiányról a fenntartó megyei önkormányzat is tud. Szakács Imre egy példával érzékeltette, milyen nehéz helyzetben vannak a pályakezdő orvosok: míg a fővárosi közterületfelügyelet bruttó 120 ezer forintot fizet a hulladékszállító munkatársainak és még juttatásokat is ad, addig a kezdő orvosok bére 93 ezer forint.

Az elnök bízik a program sikerében. Kifejtette: jelenleg a kórházak több feladatot látnak el, mint amennyit az OEP finanszíroz. A kormány azon dolgozik, hogy az intézmények az elvégzett munka után kapják meg a térítést.