Győr+
2012.06.05. 12:30

Négy Évszak Fesztivál – Nyár! -VIDEÓVAL

A Republic együttes nagyszabású koncertjével indul az idei nyári szezon Győrben, amely számos nagyrendezvényt, élményekkel teli fesztivált tartogat a számunkra.

Már hagyománnyá vált városunkban, hogy megakoncerttel kezdődik a nyár Győrben. Az idén sem lesz ez másként, hiszen június 16-án este kilenctől a Republic ad nagyszabású koncertet a Szent István út Városháza előtti részén (esőnap: június 17. 20.00 óra).

A Négy Évszak Fesztivál Nyári programjait ismertető sajtótájékoztatón Borkai Zsolt polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a turizmus fejlesztésére, amihez hozzájárul a belvárosi utcák, terek felújítása, valamint az egész évet felölelő kulturális rendezvénysorozatunk is. Hozzátette, a vendégéjszakák folyamatos emelkedése (2011-ben az előző évhez képest több mint 20 százalékos növekedés) azt mutatja, programjaink iránt nem csak a győriek, de a turisták is érdeklődnek. Borkai Zsolt bejelentette, az Olimpia idején szurkolói terasz és kivetítő vár mindenkit a Megyeháza téren, hogy együtt szoríthassunk a magyar sikerekért.

A polgármester azt is elárulta, hogy a sajtótájékoztatón megjelent Boros Csabával, a Republic győri származású frontemberével gyermekkori ismeretség köti össze, hiszen fiatalon együtt tornáztak. Boros Csaba hozzátette, egyik társuknak közösen pöckölték ki a mozgó tejfogát.

A gitáros egyébként azt is elmondta, a mai napig Győr az ő városa, ide köti a család, a barátok, a régi élmények. Hozzáfűzte, öröm látni, hogy a város milyen dinamikusan fejlődik, szépül. Június 16-ra pedig fergeteges bulit ígért.

Az előttünk álló programokat Serfőzőné Tóth Andrea kulturális igazgató ismertette. A nyár első rendezvényét már a nyitókoncert előtt megrendezik, hiszen a Kismegyeri Lovas- és Hadijáték időpontja június 9. szombat.

Győr a tánc fővárosa! Ezt az állítást mi sem bizonyítja jobban, mint a június 18-23. között sorra kerülő Táncfesztivál, amelyen az ország legjobb táncegyüttesei mutatkoznak be.

Június 22-27 között a Szent László Napok idején a lovagkort idézzük meg városunkban, László Napon pedig az ünnepi szentmise és körmenet mellett a díszközgyűlést is megrendezik, amelyen átadják a Szent László díjakat.

Június 29-30-án az Ír-Magyar Napokat rendezik városunkban, amelyen betekintést nyerhetünk az ír kultúrába. Szakrális kapocs a Bazilikában látható Könnyező Szűzanya kép, amelyet Walter Lynch ír püspök menekített Győrbe, és 1697. március 17-én, Szent Patrik ír védőszent ünnepén vérrel könnyezett.

Július 6-8. között meseországgá változik a belváros. Az V. Győrkőcfesztivál az ország egyik legnépszerűbb gyermekeknek szóló rendezvénye, ami nem csoda, hiszen három napig a legkisebbeké a város, ahol ezernél is több program, illetve játék várja őket. A fesztivált kiegészíti a Győrkőcolimpia, ahol a fiatalok különböző sportágakban mérhetik össze tudásukat.

A Nyári Zenés Esték a Rába Partján című sorozat július 11. és augusztus 6. között nyújt több estén át igényes szórakozási lehetőséget a vízi színpadon.

Július 13-15. között ismét megszólal a vaskakas Győrben. A Vaskakas Ünnepi Játékok amellett, hogy megidézi a török időket, változatos és izgalmas programokat ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Hagyományosan népszerű nyári nagyrendezvény a Barokk Esküvő, amelyet az idén augusztus 10-12. között láthatnak az érdeklődők. Időutazás lesz ez a barokk korban korhű jelmezekkel, zenével és játékokkal.

A nyár utolsó kiemelt programja az idén is a Győri Bornapok – Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál lesz augusztus 23-26. között, amelyen az ország legjobb borászatai kínálják legfinomabb termékeiket, amely mellé színes kulturális programokat kínál a város. Az i-re a pontot az idén is a nyárzáró nagykoncert teszi fel augusztus 25-én (esőnap augusztus 26).

A belépőjegyes rendezvényekre a Győri Látogatóközpontban válthatók meg a jegyek.

Kapcsolódó videónkat ITT nézhetik meg.

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter

Boros Csabával készült interjúnkat ITT olvashatják.