Győr+
2011.10.12. 19:10

NAV: a Nyugat-Dunántúl legnagyobb pénzügyi csalását leplezték le a nyomozók

A Nyugat-Dunántúl eddigi legnagyobb pénzügyi csalását leplezték le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói - közölte a NAV szerdán az MTI-vel, hozzátéve: az ügyben nyolc ember előzetes letartóztatásba, öt pedig házi őrizetbe került.

Az adóhatóság azt írta: a példátlan adócsalásért akár húsz év börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság. Az akcióban, amelynek során lecsaptak egy céghálózatra, negyven helyszínen száz pénzügyi nyomozó vett részt.

A NAV tájékoztatása szerint a céghálózat az élelmiszerforgalmazás közben körbeszámlázással és színlelt uniós értékesítéssel követett el majdnem négymilliárd forint értékű adócsalást.

Mint kifejtették, egy abdai kft. magyar cégektől vásárolt elvileg szlovák cégek számára árut, amely azonban nem hagyta el Magyarországot, hanem egy szigetszentmiklósi raktárba került, egy részét pedig már másnap visszaszállították. Egy másik szálon ugyanez a társaság étolajat szerzett be Magyarországon, majd egy szlovák gazdálkodó közbeiktatásával azt magyar cégekhez, majd saját magához továbbította. A könyvelésbe a közlemény szerint 81 millió forint jogosulatlanul levonandó áfát jegyeztek be. További beszerzéseik vizsgálatakor derült ki, hogy tavaly egy másik magyar gazdálkodó 1,5 milliárd forint értékű szlovákiai értékesítést színlelve adott el árut a szóban forgó kft.-nek. Az elcsalt áfa ez esetben több mint 367 millió forint volt. A NAV közölte: az ügy nyomozása során sikerült leállítani egy 720 millió forintos áfa-visszafizetést. A pénzügyi nyomozók 42 millió forint készpénzt, ingó- és ingatlanvagyont foglaltak le, valamint bankszámlát zároltak az akcióban. A Kisalföld című megyei napilap szerdai számában írt arról, hogy a CBA franchise rendszeréhez tartozó abdai Delikát Kft. az érintett társaság. A CBA-üzletlánc kommunikációs vezetője, Fodor Attila a lapnak azt mondta:”a menedzsment természetesen tud a történtekről. De mert az érintettek a CBA-nak nem tulajdonosai, hálózatukkal franchise rendszerben csatlakoznak az üzletlánchoz, bővebb információval nem rendelkezünk.”

(MTI)