Egészségesebb a csirkénél, zsenge fehér húsa van és bárhogy ízesíthetjük. Ez volna a nyúl, abból is a házi nyúl, amit ha vajjal és narancslével locsolunk, mennyei ételt kapunk.
Egyre népszerűbb a nyúlhús az üzletekben. Egy szempillantás alatt tűnik el a hűtőkből, hiszen finom. Éppen ezért az elmúlt hetekben megfigyeltem, kik azok, akik hatosával vásárolják a friss nyúl árut. Kizárólag őszes hajkoronákat láttam, hol egy nadrágban, hol egy szoknyában nézelődni a célpont körül. Az idős nénik és bácsik többsége ugyanis megszokta, hogy a nyúl ugyanolyan napi alapanyag, mint a csirke vagy a sertés, de mégis zsengébb és akár finomabb is. Sokan szeretik a nyulat rántva, esetleg levesbe főtt húsként, mégis azt gondolom, hogy pecsenyeként a legjobb.
Készítettem egy izgalmas pácot, amiben vannak meglepetések, de azokat vagy elhagyjuk, vagy kíváncsiságunknak eleget téve, megnézzük a végeredményt, mit tett az étellel. A köret lehetőségét szabadon hagytam, mert én bulgurral tálaltam, de bátran készíthetünk mellé krumpli- vagy zsemlegombócot, aminek a receptje szintén a Győr Plusz Konyha oldalán található.
Bevásárló lista:
500 g házi nyúl
2 db bio narancs
10 szem egész bors
4 db babérlevél
5 db kávészem
3 db zsálya levél
1 kk tengeri só
1 kk frissen őrölt bors
2 ek mustár
1 ek méz
2 gerezd zúzott fokhagyma
3-4 levél rozmaring
2 ek olaj
+ 1 ek vaj (82%) a végén
Eszközök: sütőzacskó, 1 kisebb tepsi, serpenyő
Elkészítés:
1. A pác hozzávalóiból a vaj kivételével a mustárt, mézet, olajat, sót, borsot a narancs reszelt héját, zúzott fokhagymát és a levét összekeverem. Hozzáadom a maradék összes többi hozzávalót is. Beleforgatom a kisebb darabokra vágott házi nyulat és egy éjszakán át, lefedve, hűtőben pácolom.
2. A sütőzacskóba beleteszem, lezárom és a tepsibe helyezem. 180 fokra előmelegített sütőben 1 órán keresztül sütöm.
3. Mikor kivettem a sütőből a zacskót, felnyitom, a húsokat egy serpenyőbe teszem és magas lángon lepirítom minden oldalát a hús daraboknak, majd a tálaló tálra teszem, amin kínálom majd.
4. A zacskóban lévő finom szaftot ugyanebbe a serpenyőbe öntöm ezután. Kiszedem belőle a babérlevelet, a kávészemeket és hozzáadok 1 evőkanál vajat, felforralom és ráöntöm a nyúlhúsra.
Köretként bulgurt, sült krumplit, friss salátát vagy zsemlegombócokat készítek.
Szarka Zsófi