Narancsos nyúlpecsenye

Győr+
2019.02.15. 18:35

Egészségesebb a csirkénél, zsenge fehér húsa van és bárhogy ízesíthetjük. Ez volna a nyúl, abból is a házi nyúl, amit ha vajjal és narancslével locsolunk, mennyei ételt kapunk.

Egyre népszerűbb a nyúlhús az üzletekben. Egy szempillantás alatt tűnik el a hűtőkből, hiszen finom. Éppen ezért az elmúlt hetekben megfigyeltem, kik azok, akik hatosával vásárolják a friss nyúl árut. Kizárólag őszes hajkoronákat láttam, hol egy nadrágban, hol egy szoknyában nézelődni a célpont körül. Az idős nénik és bácsik többsége ugyanis megszokta, hogy a nyúl ugyanolyan napi alapanyag, mint a csirke vagy a sertés, de mégis zsengébb és akár finomabb is. Sokan szeretik a nyulat rántva, esetleg levesbe főtt húsként, mégis azt gondolom, hogy pecsenyeként a legjobb.

Készítettem egy izgalmas pácot, amiben vannak meglepetések, de azokat vagy elhagyjuk, vagy kíváncsiságunknak eleget téve, megnézzük a végeredményt, mit tett az étellel. A köret lehetőségét szabadon hagytam, mert én bulgurral tálaltam, de bátran készíthetünk mellé krumpli- vagy zsemlegombócot, aminek a receptje szintén a Győr Plusz Konyha oldalán található.

Bevásárló lista:

500 g házi nyúl

2 db bio narancs

10 szem egész bors

4 db babérlevél

5 db kávészem

3 db zsálya levél

1 kk tengeri só

1 kk frissen őrölt bors

2 ek mustár

1 ek méz

2 gerezd zúzott fokhagyma

3-4 levél rozmaring

2 ek olaj

+ 1 ek vaj (82%) a végén

Eszközök: sütőzacskó, 1 kisebb tepsi, serpenyő

Elkészítés:

1. A pác hozzávalóiból a vaj kivételével a mustárt, mézet, olajat, sót, borsot a narancs reszelt héját, zúzott fokhagymát és a levét összekeverem. Hozzáadom a maradék összes többi hozzávalót is. Beleforgatom a kisebb darabokra vágott házi nyulat és egy éjszakán át, lefedve, hűtőben pácolom.

2. A sütőzacskóba beleteszem, lezárom és a tepsibe helyezem. 180 fokra előmelegített sütőben 1 órán keresztül sütöm.

3. Mikor kivettem a sütőből a zacskót, felnyitom, a húsokat egy serpenyőbe teszem és magas lángon lepirítom minden oldalát a hús daraboknak, majd a tálaló tálra teszem, amin kínálom majd.

4. A zacskóban lévő finom szaftot ugyanebbe a serpenyőbe öntöm ezután. Kiszedem belőle a babérlevelet, a kávészemeket és hozzáadok 1 evőkanál vajat, felforralom és ráöntöm a nyúlhúsra.

Köretként bulgurt, sült krumplit, friss salátát vagy zsemlegombócokat készítek.

Szarka Zsófi