Napsütés, mennyei illatok és fergeteges hangulat – fotókkal

Győr+
2019.06.01. 18:43

Megérkezett végre a régóta várt jó idő, a napsütéssel együtt pedig a Stílusos ART Piknik Radó-szigeti alkalma is lázba hozta a győri gasztrokultúra kedvelőit. Már szombat délután sokan ellátogattak a rendezvényre, ahol finomságokból, és jó hangulatból sem volt hiány.

Az ország számos vidéki és budapesti étterme, vendéglátóhelye költözött ki két napra Győr egyik legszebb zöld övezetébe. A finom ízekre vágyók megkóstolhatták például a Borkonyha, A Babka Budapest, a Sauska 48 és a hazai pályát képviselő La Maréda Étterem kínálatát is.

Horváth Gábor, a rendezvény egyik főszervezője elmondta, egész héten nagyon izgultak az időjárás miatt, a rendezvény helyszínét is szakadó esőben építették, de nagyon örülnek, hogy ennyire kegyes volt hozzájuk az ég. Büszke rá, hogy ennyi étterem megtisztelte jelenlétével a programot, és kínálatukkal a lehető legszínesebb felhozatalt állították össze. “A hazai ízek, és a különleges aromák kedvelői is megtalálják a nekik tetszőt közöttük, már az első nap sok olyan visszajelzést kaptunk, hogy nagyon élvezik a programokat a résztvevők” – nyilatkozta Horváth Gábor.

A faházak között sétálva különleges és egyben ismerős illatok csapják meg a látogatók orrát. A PalKonyha Étterem például egy rendhagyó lecsót hozott el az idei rendezvényre. Pauli Zoltán, az említett vendéglátó hely és a Stílusos Vidéki Éttermiség képviseletében elmondta, nagyon várták már a győri rendezvényt, hiszen a tavalyi siker, garantálta, hogy idén is kiváló lesz a hangulat. Örülnek, hogy Győr befogadta a rendezvényt, amely amellett, hogy a haza gasztronómiát népszerűsíti, a szakmának is jó találkozóhely. Ilyenkor a receptcserélgetés mellett jóízű beszélgetésekre és együtt gondolkodásra is van lehetőségük.

Több étteremnél láthatunk környezettudatos evőeszközöket és tányérokat. Ez kiemelten fontos a Sauska 48-nak is, tudtuk meg Bicsár Attila cheftől. Ahogy elmondta, egyre inkább figyelnek ők is a fenntartható vendéglátásra, amely nem csak a környezetünknek, hanem a vendégeknek is egyre fontosabb. A Sauska 48 idén egy lágy kecskesajtos, görögdinnyés, zölduborkás korianderes hideg levessel, és zöldborsófőzelékkel készült a győri programra, amelyet csirkefasírttal, sós citrommal és turbolyával tálaltak.

Győre Márk fotóiért kattints a képre!

A művészet és a gasztronómia találkozása nem csak az ételkompozíciókban volt jelen a szombati napon. A zenei aláfestésről elsőként DJ Giga gondoskodott. Őt követte a Zenepavilon színpadán Kama, a Swing á la Django feat Kozma Orsi. Az estet a Valami swing és DJ Clocks zárja. Az érdeklődők délután 14 órakor a kékfrankosról hallgathattak egy beszélgetést, amelyet természetesen kóstoló is kísért. A program szakértőivel, Heimann Zoltánnal és Dr. Krisch Andrással Grászli Bernadett beszélgetett.

A rendezvény ART része 15 órakor workshoppokkal folytatódott. Az alkotni vágyók Széll Rékával tányérokra készíthettek egyedi mintákat, Csurák Erzsébettel pedig a selyemfestés rejtelmeibe pillanthattak be. Azokat, akik nézni szeretik inkább a művészetet kollázskészítéssel, és látványfestéssel várták a szervezők.

A délután folyamán előadásokkal, és könyvbemutatókkal is találkozhatott a közönség, Martos Gáborral, az Egy cápa ára című kötetéről Winkler Nóra és Toport Tünde beszélgetett. A gasztró és művészet kapcsolatába is az ART Magazin említett kolléganői avatták be az érdeklődőket, akik 18 órától Matusz Balázzsal, a Matusz-Vad Zrt. tulajdonosával ismerkedhettek meg közelebbről.

Természetesen az ételek és az italok egész nap nagyon népszerűek voltak, a kóstolni vágyókat pedig holnap is várja a Radó-sziget zenei programokkal, művészettel, beszélgetésekkel, na meg fantasztikus gasztronómiai élményekkel.

Győre Márk fotós beszámolóját IDE kattitva tekintheti meg!

Bajzát Zsuzsi
Fotók: Marcali Gábor