Győr+
2011.11.10. 13:52

Nappal lesz éjjel a Füles-bástyában

A farksodrók, más néven mézmedvék Dél-Amerika esőerdeinek lakói, így a kiskúti állatkertben élő szülőpár is átköltözik a belvárosi Füles-bástya Amazónia élővilágát bemutató, hamarosan megnyíló kazamatáiba.

A mézmedvék éjszakai életet élnek, ezért állatkertekben ritkábban láthatóak, mint a mosómedvék, vagy a szintén rokon ormányos medvék. Az érdeklődő természetű, kedves állatok Dél-Amerika egyes indián népeinek kedvencei. Esősorban növényekkel, gyümölcsökkel táplálkoznak, de gerincteleneket, illetve kisebb gerinceseket is zsákmányul ejthetnek. Nevüknek megfelelően nagyon szeretik a mézet.

Éjszakai állatok lévén sötétben aktívak, ezért a Füles bástya majdani látogatói is éjszakai fények mellett találkozhatnak velük. Lakótermükben este, záráskor „kel fel a Nap”, hogy a mézmedvék nyugovóra térhessenek, s reggel, nyitáskor kezdődik számukra az aktív éjszaka. Napi életritmusuk normális lesz, s a látogatók is zavartalanul megfigyelhetik, hogyan viselkednek ezek az állatok az éj leple alatt.

A Füles-bástyába költöző szülőpár 2009 óta él a győri Xántus János Állatkertben, ahol az elmúlt évek során két kölykük született. A Füles-bástya turisztikai célú hasznosítása című projekt az Európai Unió 85 százalékos finanszírozásával valósul meg. Az önrészt az önkormányzat és az állatkert állja.

Kép és szöveg: Xántus-állatkert